Pošťačky se v bohumínském ghettu necítí bezpečně, pošta doručování zásilek neobnoví. Ilustrační foto

Pošťačky se v bohumínském ghettu necítí bezpečně, pošta doručování zásilek neobnoví. Ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pošta neobnoví doručování zásilek do ghetta. Bohumín se s tím už smířil

  • 148
Česká pošta zatím neobnoví doručování zásilek do některých ulic ghetta v Bohumíně-Pudlově. Podle vedení pošty totiž zatím stále není zajištěna bezpečnost jejich doručovatelek. Pošta doručování zásilek do několika ulic, kde žijí převážně romští obyvatelé, přerušila v září poté, co tady lidé několikrát napadli postupně dvě doručovatelky. Jedna po útoku utrpěla psychický šok a je dosud v domácím léčení.

Bohumínská část Pudlov se tak stala jediným místem v zemi, kam pošta nedoručuje své zásilky z důvodu obavy o život doručovatelek. O obnovení doručování zásilek usiluje již několik týdnů za nespokojené obyvatele romský aktivista a zakladatel ostravské Vesničky Soužití Kumar Vishwanathan.

"Rozhodnutí pošty je na hraně zákona. Odmítá svou službu předplacenou odesílatelem zásilky. Navíc plošně trestá stovky lidí za přestupek několika jedinců," říká Kumar Vishwanathan. Jednal se zástupkyní vedoucího bohumínské pošty a ta mu sdělila, že by se o obnovení doručování mohlo začít jednat.

"Jedna z podmínek pošty je, aby si lidé v ghettu přestěhovali své poštovní schránky od svých bytů v chodbě dolů do vchodu. Obyvatelé jsou ochotní to udělat," říká romský aktivista.

Jenomže vedení centrály České pošty zatím o obnovení doručování zásilek v Pudlově neuvažuje. "Pro nás je důležitá bezpečnost a ochrana zdraví našich zaměstnanců. A z tohoto důvodu v současné době ani neplánujeme doručování obnovit," uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Radnice je spokojená

Česká pošta lidem z ghetta nabídla několik způsobů předání zásilek, například možnost zvolit si takzvaného zmocněnce a pověřit jej vybíráním zásilek na poště a donáškou. Jedna z obyvatelek ghetta tak doručuje zásilky již zhruba sedmdesáti rodinám. "Nezaznamenali jsme jedinou stížnost na to, že jsme zásilky do některých ulic přestali doručovat," dodala mluvčí pošty.

S tím, jak to nyní s doručováním zásilek v Pudlově probíhá, je spokojena i radnice, která zpočátku poště vyčítala, že doručování přerušila. "Zástupci pošty nám sdělili, že náhradní systém doručování je bezproblémový. Ani my zde nepociťujeme problém s doručováním, proto považujeme tuto záležitost za vyřízenou," řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

Přemístění schránek do vchodů, jak navrhuje Kumar Vishwanathan, starosta nepodpoří. "Schránky jsou v našich domech v Jeremenkově ulici umístěny u jednotlivých vchodů do bytů. S instalací nových schránek u vchodů do domů nepočítáme a to s ohledem na vysoký stav dluhů na nájemném, které evidujeme u nájemníků v našich třech domech v této lokalitě. Ten už přesáhl dvě stě tisíc korun," řekl starosta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video