ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: PSP CR

Poslanci budou jednat o alkoholu u cyklistů a možná i o zavírání obchodů

  • 22
Sněmovna by v úterý měla rozhodnout o krácení odměn placených obecních zastupitelů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu. Senát dolní komoře vrátil také úpravu zavírání některých obchodů o vybraných svátcích. Poslanci by mohli hlasovat také o tom, zda navrhovanou mírnou toleranci alkoholu u vodáků rozšíří z podnětu senátorů také na cyklisty.

Schůze Sněmovny pokračuje od odpoledne. Hned v úvodu čeká poslance z iniciativy opoziční ODS diskuse o možném unijním zákazu olověných střel a rybářských olůvek. Zástupci držitelů zbrojních průkazů, myslivců a rybářů předali vládě a Parlamentu protestní výzvu už počátkem roku.

Poslanci by se měli vypořádat ještě z osmi ze 13 předloh, které jim vrátil Senát. Například krácení odměn placených obecních zastupitelů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu, odmítl. Zákon o regulaci prodejní doby ve větších obchodech chce Senát úplně zrušit. Sněmovna navrhla, aby se omezení nevztahovalo na velkoobchod.

Senát chce zrušit také daň z nabytí nemovitých věcí. Navrhl to v novele, která ve sněmovním znění osvobozuje od daně první prodej bytů i v rodinných domech. V lékové novele, která mimo jiné umožní úhradu léčebného konopí z pojištění, Senát odmítl snahu poslanců změnit systém distribuce léčiv do lékáren.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video