Trestním oznámením na středočeského hejtmana hrozil i David Rath.

Trestním oznámením na středočeského hejtmana hrozil i David Rath. | foto: Martin Mráz

Poslanec KSČM podal trestní oznámení na Bendla

  • 1122
Středočeský hejtman čelí trestnímu oznámení pro podezření z šíření poplašné zprávy. Podal ho na něj komunistický poslanec František Beneš. Vadilo mu Bendlovo prohlášení o hrozbě omezení péče pro klienty VZP ve středočeských nemocnicích, sdělila novinářům mluvčí KSČM Monika Hoření.

Středočeský hejtman koncem prosince uvedl, že pojištěncům Všeobecné zdravotní pojišťovny hrozí zásadní omezení péče ve čtyřech krajských nemocnicích, kterým dosud nebyly prodlouženy smlouvy s VZP.

Kladenská, kolínská, mladoboleslavská a benešovská nemocnice podle něj měly poskytovat pouze akutní péči. Nemocnice ale služby neomezily. Petr Bendl v pondělí informoval o tom, že jim na provoz zatím poskytne peníze kraj.

"Poslanec Beneš podal trestní oznámení 30. prosince, vzápětí poté, co pan Bendl prohlásil, že nemocnice omezí péči," řekla iDNES mluvčí KSČM Monika Hoření.

František Beneš ho prý podal z přesvědčení, že Bendlovo tvrzení může negativně ovlivnit chování velkého množství lidí, a to především proto, že je prý neustále opakoval Český rozhlas.

"Žádám proto o bezodkladné přijetí všech zákonných opatření (a to i předběžných) k zabránění panice, kterou může taková informace způsobit. (...) Jsem přesvědčen, že byla naplněna skutková podstata uvedeného trestného činu," uvedl poslanec.

Trestním oznámením na Petra Bendla kvůli stejné věci hrozil i ministr zdravotnictví David Rath.

Rath opakovaně tvrdil, že finanční provizorium zajistí ministerstvo a dodatečné smlouvy s pojišťovnou. Podle mluvčího VZP i hejtmana kraje ale David Rath lhal, neboť žádné dodatečné smlouvy neexistují. - více zde

Ve středu pak ministr zdravotnictví uvedl, že nové smlouvy budou mít nemocnice do konce února a peníze za lednovou péči jim VZP vyplatí zpětně. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video