David Rath

David Rath | foto: Michal Šula, MF DNES

Poslanec a budoucí hejtman Rath chce jeden ze svých platů rozdat

  • 143
Poslanec David Rath se po jmenování hejtmanem Středočeského kraje zřejmě nevzdá poslaneckého mandátu. Bude tak pobírat dva platy. Oba si prý ale nenechá, chce vytvořit vlastní podpůrný program, z něhož bude přispívat lidem na jejich různé potřeby. Uvedl to v televizní debatě na Primě.

Volba nového vedení kraje se uskuteční v pondělí. Pokud se Rath hejtmanem stane, vzdá se funkce předsedy zdravotního výboru Poslanecké sněmovny. Vymínil si však, že ho v této funkci vystřídá některý z jeho stranických kolegů.

Souběh funkcí hejtmana a poslance ale podle něj znamená výhody pro kraj. "Chceme založit univerzitu ve středních Čechách, to mohu daleko lépe zařídit jako poslanec," uvedl jako příklad. Definitivní slovo ohledně toho, zda si ponechá poslanecký mandát, chce říci do tří měsíců.

V diskusi se David Rath ohradil proti tomu, že by jako hejtman dělal na krajském úřadě čistky. Řadu personálních změn ale zároveň oznámil. Vyměnit hodlá například zástupce ODS a KDU-ČSL ve správních radách středočeských nemocnic. Podle něj by totiž mohli blokovat záměr zrušit regulační poplatky.

Změna čeká i posty vedoucích pracovníků krajského úřadu, tedy náměstky a vedoucí odborů. "S postupem času asi nebudeme s jejich službami počítat vzhledem k tomu, že byli úzce spojeni s předchozí garniturou, která tam byla osm let," zdůvodnil Rath. Nevyloučil přitom, že některé "prominenty" ve vedení krajských organizací spojené s aktivní politikou ODS nahradí "prominenti" z ČSSD.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video