Na jednání vyšetřovací komise k reformě policie přichází jeden z jejích členů, Jan Bartošek (KDU-ČSL). (18.8.2016) | foto: František Vlček, MAFRA

Invaze v roce 1968 byla v rozporu s právem, řekli poslanci. 11 se zdrželo

  • 1079
Poslanecká sněmovna přijala politické prohlášení k padesátému výročí okupace po 21.srpnu 1968. „Poslanecká sněmovna deklaruje, že vtrhnutí vojsk pěti států Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa bylo aktem invaze a následné okupace a bylo v rozporu s mezinárodním právem,“ říká Sněmovnou schválené usnesení.

Zařazení bodu na program jednání prosadil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Rozhodli jsme se požádat o zařazení tohoto bodu z důvodu, že ať už komunistická strana v rámci České republiky, tak i Rusko se chová tak, že znevažuje a překrucuje to, co se tehdy odehrálo v roce 1968,“ řekl.

Pro usnesení bylo 145 ze 156 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti (jak hlasovali jednotliví poslanci, najdete zde). Jedenáct poslanců se zdrželo včetně pěti poslanců KSČM Alexander Černý, Stanislav Grospič, Zdeněk Ondráček, Ivo Pojezný a Jiří Valenta.

Zdrželo se i šest poslanců vládního hnutí ANO - ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr dopravy Dan Ťok, karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, Jan Richter, Jan Schiller a Julius Špičák. „Mohlo se stát, že se přehmátli, já se jích na to zeptám,“ řekl k tomu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

„Ti, kdo se zdrželi hlasování, ať si to srovnají se svým svědomím,“ řekl k tomu iniciátor projednávání bodu Bartošek. V jeho rámci poslanci uctili oběti invaze vojsk Sovětského svazu a dalších zemí tehdejší Varšavské smlouvy minutou ticha.

Ťok: Odešel jsem dřív, asi jsem se zapomněl odhlásit

Někteří politici za hnutí ANO později komentovali to, jak se stalo, že je u tohoto hlasování uvedeno, že se zdrželi hlasování. „Já jsem odešel v 15:30 před tím, než se hlasovalo a zřejmě jsem se zapomněl odhlásit. Takže jsem nehlasoval. Jinak usnesení podporuji,“ uvedl Ťok v reakci, kterou iDNES.cz poslala mluvčí hnutí Lucie Kubovičová.

„Koukám, že jsem uveden, že jsem se zdržel. Já ale hlasoval pro, neboť s navrženým usnesením se ztotožňuji. Neumím si to vysvětlit, asi jsem se opravdu překlepl,“ uvedl poslanec ANO Schiller. „Byl jsem přihlášen a na toaletě. S usnesením nemám žádný problém a podporuji,“ napsal třetí z poslanců ANO Richter.

Špičák po svých asistentech vzkázal, že nebyl ve Sněmovně. Špičákův asistent Martin Vodička řekl, že poslanec měl svou poslaneckou kartu u sebe, takže ji ani nemohl zapomenout v hlasovacím zařízení. Bude proto usilovat o změnu protokolu o tomto hlasování Sněmovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video