Policisté stojí frontu na krev

Praha - Před budovou Správy hlavního města Prahy Policie ČR v Kongresové ulici v Praze 4 čeká několik desítek policistů frontu, aby mohli darovat krev. Přistaven mají odběrový kamion, který poskytla Všeobecná fakultní nemocnice. Policisté totiž na dnešek a příští čtvrtek připravili akci Pražský policista daruje krev. "Stojí tam fronta asi padesáti lidí. Někteří jsou v civilu a v uniformě přišli i ti, kdo jsou ve službě," sdělila iDNES Eva Miklíková z pražské policiejní správy.

Policisté podle Miklíkové přicházejí postupně k vozu, kde se krev odebírá. "Odběr trvá přibližně 15 minut, pak policisté opět odcházejí," řekla. Na policejním veliteli podle ní záleží, zda udělí jednotlivým policistům volno.

"Nikdo z nás nemůže vědět, kdy bude potřebovat pomoci on sám, anebo někdo z jeho příbuzných či blízkých. A právě tato myšlenka se zrodila v hlavách pražských koordinátorů prevence, kteří se rozhodli uspořádat akci Pražský policista daruje krev," upřesnila.

Akce se uskuteční ve dnech 19. a 26. dubna vždy od 08 do 18 hodin. "Před akcí jsme oslovili prakticky všechny složky pražské policie a z došlých ohlasů již nyní předpokládáme, že účast bude opravdu hojná," uvedla Miklíková.

Připravovaná akce není první, v níž pražští policisté darují krev. V roce 1998 darovali krev v transfúzním oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady dvakrát, rok na to přišlo ke společnému odběru 103 městských strážníků. Vinohradské oddělení tak za jeden den získalo 130 krevních konzerv.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video