Záběr z červnové domovní prohlídky u Radovana Krejčíře. | foto: Repro - policejní záběry

Policisté si hráli na útěk Krejčíře

  • 29
Policisté pod vedením státního zástupce ve čtvrtek dopoledne rekonstruovali útěk podnikatele Radovana Krejčíře v jeho vile v Černošicích. Krejčíř uprchl v červnu, když v jeho domě policie prováděla domovní prohlídku.

SPECIÁL: Kauza Krejčíř

MF DNES na příchod policistů upozornil ze Seychel, kde žije, sám Radovan Krejčíř, kterého o tom informoval jeho černošický domovník: "Když policisté přišli, vysvětlili mému spolupracovníkovi, že jdou dělat rekonstrukci. Pak chodili uvnitř sem a tam v návlecích."

Ve vile policie pobyla odhadem asi dvě hodiny. Policisté mají důvod rekonstrukci opakovat: v nedávném rozhovoru pro MF DNES Krejčíř popřel jejich tvrzení, že odešel nepozorovaně brankou, když si policista, který ho měl hlídat, odskočil na záchod.

Krejčíř "nabídl" novou verzi, že ho ven pustil přímo státní zástupce Jaroslav Dolejší, aby donesl ze svého druhého domu podepsanou směnku na peníze, které údajně přes prostředníka půjčil Krejčíř Stanislavu Grossovi.

Ve čtvrtek před polednem vyšlo z vily deset vyšetřovatelů, z nichž jeden nesl velkou kartonovou krabici. Doprovázel je státní zástupce Svatopluk Nauš.

"Nebyla to rekonstrukce a nebyla to ani další domovní prohlídka. Návštěva souvisela s trestním řízením, ale podrobnosti nebudu uvádět," řekl MF DNES při odchodu Nauš. Ten pracuje na státním zastupitelství pro Prahu-východ, které vyšetřuje trestné činy policistů.

Že návštěva souvisela s rolí policie při útěku, však připouští důstojník z vedení protikorupční policie, který si nepřál být jmenován: "Náš útvar tam jenom asistoval." Na otázku, zda šlo o vyšetřování policistů v souvislosti s útěkem, odpověděl: "Jste blízko."

Radovan Krejčíř je obviněn z rozsáhlých podvodů a přípravy vraždy celníka. Jeho právník Tomáš Sokol potvrdil, že s těmito případy včerejší návštěva nesouvisela. Více o ní podle svých slov nevěděl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video