Inspekce ministra vnitra prošetřuje, zda policista nezneužil pravomoc. Za to by mu hrozilo vězení

Inspekce ministra vnitra prošetřuje, zda policista nezneužil pravomoc. Za to by mu hrozilo vězení | foto: Radek Miča

Policisté dělali šéfově milence instalatéry

  • 10
Vedoucí policejní stanice v Dubňanech na Hodonínsku Stanislav Lupač nesmí do práce. Jeho šéfové ho postavili mimo službu. Čelí podezření, že zneužil svého postavení vůči podřízeným, kteří pomáhali opravovat byt jeho přítelkyně, s níž žije. Případ vyšetřuje Inspekce ministra vnitra.

Petr Vorlíček z tiskového oddělení ministerstva vnitra se nechtěl k případu podrobněji vyjádřit, potvrdil jen, že Lupač byl kvůli tomuto podezření postaven mimo službu.

Podle informací MF DNES přišlo na šéfa policie v Dubňanech udání. O jeho obsahu existují dvě verze. Podle první pomáhali podřízení policisté s rekonstrukcí bytu v době, kdy měli být ve službě. Podle druhé šli na brigádu ve volném čase, ale dostávali za to vyšší odměny.

Stanislav Lupač přiznal, že jeho podřízení s úpravami bytu pronajatého jeho přítelkyní skutečně pomáhali. Podle Lupače to však byli její dlouholetí známí, pomoc nabídli sami a on jim za to žádné peníze nebo výhody nedal.

Advokát: Je to příliš tvrdé
Tvrdí, že neví, zda do bytu chodili i v době, kdy měli být ve službě. "Když v bytě pomáhali, nebyl jsem vždy u toho," uvedl Lupač. "Byt nemá ani třicet metrů čtverečních, je to spíš větší garsonka a přítelkyně ho nevlastní, jen si ho pronajala. Aby byl obyvatelný, bylo potřeba jen upravit sociální zařízení, vymalovat a vytapetovat," dodal.

Postavení Lupače mimo službu považuje jeho advokát Tomáš Palík za příliš tvrdý krok. "Nepřijde mi to jako normální postup a nepřijde mi to jako adekvátní reakce k tomuto podezření," řekl Palík. "Když se podíváte na to, jak je ten byt velký a jaké práce v něm byly provedeny, není tento případ tak závažný, aby musela policie postupovat tak tvrdě," míní advokát.

Podle policejní mluvčí okresního ředitelství v Hodoníně Ireny Bauer zákon umožňuje zprostit policistu služby.

To potvrzuje i mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková: "Je to v kompetenci jeho nadřízeného. Na to má právo, není to výjimečná situace."

Lupač věří, že se od podezření očistí a vrátí se do služby. "U policie pracuji 21 let, věnoval jsem jí kus dosavadního života a chtěl bych v této práci pokračovat," říká.

Pokud inspekce bývalému vedoucímu oddělení prokáže, že zneužíval pravomoc veřejného činitele, hrozí mu vězení od šest měsíců do tří let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video