Policisté na místě nehody sesbírali kolem šedesáti předmětů, první den si lidé vyzvedli třetinu z nich.

Policisté na místě nehody sesbírali kolem šedesáti předmětů, první den si lidé vyzvedli třetinu z nich. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Policie začala vydávat věci z rozdrceného vlaku

  • 6
Pláč, bolest, ale i úleva a slova o obrovském štěstí. Tak to vypadalo v sídle Okresního policejního ředitelství v Novém Jičíně, kde první den vydávali věci nalezené ve vlaku, který v pátek ve Studénce narazil do zřícené mostní konstrukce.

Pohled na předměty, které při silném nárazu ztratili, cestujícím oživoval nepříjemné vzpomínky. "Byla to hrozná rána, ale z vlaku se mi podařilo vylézt bez pomoci. Přišel jsem si pro doklady, mobil a klíče," řekl šestadvacetiletý Martin Kocián ze Štítů na Opavsku.

Většinou lidé nebyli moc sdílní, nechtěli znovu vyprávět, co před několika dny prožili. Nejčastěji dali novinářům najevo, že si nepřejí jakékoliv otázky. "Nechci vzpomínat. Šest hodin jsem maminku hledala, byly to nejstrašnější chvíle mého života, " prohodila žena z Karvinska, která doprovázela zle potlučenou starší paní.

Pozůstalí po obětech srážky se slzami v očích jen mlčky prošli, policisté jim nabídli kontakty na odborníky, kteří jim pomohou zvládnout těžkou životní situaci.

Všechny články o vlakovém neštěstí u Studénky

Doslova pro rodinný poklad si přijela Táňa Rohánková z Olomouce. Při nehodě její maminka ztratila starožitné hodinky, které dostala před padesáti lety v den svatby od nastávajícího manžela. "Jsem moc ráda, že se neztratily. Maminka, kterou dneska propouštějí z nemocnice, bude mít velkou radost."

Rohánková s desetiletou neteří Veronikou přijely i pro půjčené svatební šaty pro družičku, protože rodina vlakem cestovala do Olomouce na svatbu. Ještě v pátek byly šaty bělostné, nyní potrhané a špinavé. Zaplacení náhrady teď budou požadovat po Českých drahách.

Policisté sesbírali na šedesát předmětů, první den si asi dvacet lidí přišlo pro třetinu z nich. Jen výjimečně se stalo, že hledanou věc nenašli. "Když jsem přišla, stačilo říci své jméno. Policisté se ani nedívali do seznamů, bylo vidět, že si naše jména pamatují," popsala Milena Walderová z Ostravy.

. KDE SI VYZVEDNOUT ZTRACENÉ VĚCI?

Lidé si mohou ztracené věci na okresním policejním ředitelství vyzvednout každý den od sedmi do patnácti hodin, a to až do konce pracovního týdne. Možná je i individuální domluva na čísle 974 735 111.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video