Policisté začali v prosinci prověřovat projekt IZIP (ilustrační snímek).

Policisté začali v prosinci prověřovat projekt IZIP (ilustrační snímek). | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Projekt IZIP zkoumá protikorupční policie, stát možná přišel o stamiliony

  • 39
Protikorupční policie začala na začátku prosince prověřovat projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Trestní oznámení podal v září ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle něj Všeobecná zdravotní pojišťovna v rámci projektu způsobila ztrátu zhruba 450 milionů korun.

"Mohu potvrdit, že tímto trestním oznámením se zabýváme," řekl ve čtvrtek večer v České televizi bez dalších podrobností mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Nový ředitel VZP Zdeněk Kabátek v ČT uvedl, že bude s vyšetřovateli maximálně spolupracovat. Ve funkci od prosince nahradil Pavla Horáka, za jehož vedení podezřelé hospodaření probíhalo.

Ministerstvo oznámilo podezření ze spáchání trestné činnosti na Nejvyšším státním zastupitelství v úvodu září (více čtěte zde). Hegera k tomu kroku přiměla kontrola hospodaření ve VZP.

"Dosavadní nálezy jsou natolik závažné, že je důvodné podezření na spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou ve výši přesahující 450 milionů korun," uvedl v září ministr.

Projekt elektronických zdravotních knížek spolkl zhruba dvě miliardy. V květnu Heger s premiérem Petrem Nečasem rozhodli o předčasném vypovězení tří smluv mezi VZP a společností IZIP.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video