Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Marie Stránská, MAFRA

Kompetenční absurdita. Nadřízený trestal i rozhodoval, zda jednal zákonně

  • 21
Nároky příslušníků bezpečnostních sborů na odškodnění za nezákonné rozhodnutí budou řešit soudy, nikoliv jejich nadřízení. Přinášelo by to riziko systémové podjatosti. Ústavní soud v úterý zrušil rozhodnutí zvláštního senátu, který se zabývá kompetenčními spory.

Ústavní soudci se zabývali situací příslušníka Ochranné služby Policie České republiky. V dubnu 2011 jej ředitel sboru uznal vinným ze spáchání kázeňského přestupku. Odmítl totiž nastoupit službu přesčas.

O čtyři roky později policista prostřednictvím správní žaloby dosáhl zrušení rozhodnutí a zastavení kázeňského řízení. Poté, co se u ministerstva vnitra neúspěšně domáhal odškodnění za nezákonné rozhodnutí, podal další žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 7. Požadoval náhradu újmy.

Obvodní soud řízení zastavil a spor postoupil řediteli sboru s odůvodněním, že služební poměr příslušníků bezpečnostních sborů je poměrem veřejnoprávním, a proto není dána pravomoc civilního soudu. Ředitel sboru nesouhlasil, popřel svou pravomoc rozhodnout a podal návrh na zahájení kompetenčního sporu.

Zvláštní senát pak rozhodl tak, že o nároku na náhradu škody a nemajetkové újmy má rozhodnout správní orgán, tedy ředitel sboru. Policista se obrátil na Ústavní soud. Ve stížnosti zejména namítal, že právní názor zvláštního senátu povede k absurdním závěrům, protože služební funkcionář bude rozhodovat o zákonnosti svého předchozího jednání.

Ústavní soudci se většinově ztotožnili s argumentací policistovy stížnosti. Existuje prý riziko, že rozhodování služebního funkcionáře „nebude nestranné, neboť bude ovlivněno jiným zájmem, než zájmem na zákonném a věcně správném rozhodnutí“.

Nyní se problematikou bude znovu zabývat zvláštní senát zřízený podle zákona o rozhodování některých kompetenčních sporů. Bude při tom vázaný názorem ústavních soudců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video