Martinů souhlasí s plošným snížením mezd, vyhnout se chce naopak propouštění. Ilustrační foto.

Martinů souhlasí s plošným snížením mezd, vyhnout se chce naopak propouštění. Ilustrační foto. | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Policie se kvůli úsporám stáhne ze zahraničí, řekl její šéf

  • 60
Policie kvůli úsporám plánuje omezit služby, které jí neukládá zákon. Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů nebude například hlídat zastupitelské úřady v zahraničí a zredukuje účast policistů v zahraničních misích.

Martinů v České televizi řekl, že v rozpočtu na příští rok bude na tyto činnosti chybět asi 60 milionů korun. Policejní prezident souhlasí s plošným snížením mezd o 10 procent, vyhnout se chce naopak propouštění.

"Pro mě je priorita výkon služby na území České republiky. Stahujeme se ze zahraniční a z plnění úkolů, které nám nevyplývají ze zákona," uvedl. Redukovat chce také počet styčných důstojníků v cizině

Ministerstvo vnitra musí příští rok ušetřit ze svého rozpočtu kolem osmi miliard korun. Šéf resortu Radek John si přeje, aby policie zeštíhlela a stala se výkonnější a v důsledku i lépe placenou.

Škrty by se měly dotknout všech policistů, kterým klesnou mzdy plošně o 10 procent. Každý tak přijde v průměru přibližně o 2 500 korun hrubého.

Příští rok bude o dva tisíce méně policistů

Další peníze chce policie uspořit odchodem téměř dvou tisíc policistů do důchodu, jejichž místa se zatím nebudou obsazovat. Počet policistů ve službě tak příští rok klesne z letošních 44 tisíc na 42 tisíc.

O opatřeních chce policejní prezident příští týden ve středu jednat s ministrem vnitra a krajskými policejními řediteli. Připravit je má expertní skupina, začít s nimi bude třeba už v září.

Hrozbu odchodu policistů chce Martinů minimalizovat. Uvedl, že nárok na výsluhy má v současné době 15 tisíc policistů, což je zhruba třetina policejního sboru.

Nejméně by se podle něj měly snižovat platy deseti tisíc občanských zaměstnanců policie, jejichž mzda je prý o dva tisíce korun nižší ve srovnání s celostátním průměrem.

Policejní prezident také sdělil, že se změny se dotknou více policejního prezidia a krajských policejních ředitelství. Jednou ze stěžejních částí má být i uspíšení transformace cizinecké policie o dva roky, začít má už od příštího roku. Například agenda dlouhodobých pobytů má přejít na ministerstvo vnitra nebo jiný civilní úřad.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video