Policejní prezident Tomáš Tuhý | foto: Jiří Zerzoň

Další škatulata. Chystá se velká výměna policejních šéfů

  • 385
Ostře sledovaný odchod pražského policejního šéfa Miloše Trojánka, jenž se dlouhodobě zastával práce detektiva Pavla Nevtípila na kauze Čapí hnízdo, pravděpodobně spustí sérii změn na postech krajských policejních ředitelů.

Trojánka, který odchází na rodnou Vysočinu (podrobnosti o jeho odchodu čtěte v tomto článku), podle informací MF DNES nahradí s nejvyšší pravděpodobností náměstek středočeské policie Jan Ptáček. „Přemýšlím nad tím,“ odpověděl Ptáček na dotaz, zda se do výběrového řízení na nejvyšší policejní post v hlavním městě přihlásí.

Dlouhodobě se spekuluje i o odchodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Jako o jeho možném nástupci se v bezpečnostní komunitě hovoří o Janu Švejdarovi z pardubického policejního ředitelství. Padesátiletý Švejdar již dříve vedl policii v sousedním Královéhradeckém kraji.

Tuhý by mohl už v červenci zamířit na post policejního přidělence v Bratislavě, který na jaře opustil jeho někdejší předchůdce Petr Lessy.

O změnu působiště delší dobu usiluje i šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel, zamířit by chtěl na jih Moravy. Z Brna do Zlína by se kvůli tomu mohl přesunout tamní policejní ředitel Leoš Tržil.

O změnách uvnitř policie se mluví ve chvíli, kdy Babišova vláda bez důvěry postavila mimo službu ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška.

Opozice kvůli tomu chce svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar svolal tiskovou konferenci k odvolání ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video