(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Yan Renelt, MAFRA

Kobra obvinila skupinu z podvodů s leteckým benzinem, škoda je 315 milionů

  • 8
Daňová Kobra obvinila skupinu pěti lidí z rozsáhlých daňových podvodů při obchodech s leteckým benzinem a motorovou naftou z let 2010 až 2012. Policisté začali stíhat také pracovnici finančního úřadu, která se znala s organizátorem a s krácením daní údajně pomáhala. Skupina podle kriminalistů způsobila škodu zhruba 315 milionů korun.

Pracovnici finančního úřadu obvinili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což jí hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Ostatní mohou za trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby skončit za mřížemi až na deset let.

„Hlavní organizátor je v současné době ve výkonu trestu pro jinou trestnou činnost, kdy má obstaven veškerý majetek v řádech desítek milionů korun,“ uvedl Ibehej.

Skupina podle NCOZ od října 2010 do ledna 2012 nakupovala v Německu letecký benzin a motorovou naftu. „Obchodní transakce byly v zemi původu osvobozeny od DPH na výstupu, tudíž tyto osoby měly o 20 procent nižší náklady, než kdyby totéž zboží nakupovaly v tuzemsku,“ sdělil mluvčí. Pětice poté podle něj prodávala pohonné hmoty v Česku, kde také měla platit vysoké daně. Uplatňovala ale odpočet kvůli takzvaným křížovým fiktivním obchodům se spotřebním zbožím.

Případ už kriminalisté v minulosti odložili jako neobjasněný. Na základě nových informací ho ovšem znovu otevřeli a v minulých dnech skupinu obvinili. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video