Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie navrhla obžalovat Mynáře za dotaci na penzion v Osvětimanech

  11:45aktualizováno  11:51
Policie navrhla obžalovat hradního exkancléře Vratislava Mynáře za neoprávněné čerpání šestimilionové dotace na penzion v Osvětimanech, uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Mynář peníze později vrátil. O podání obžaloby rozhodne žalobce.

Hradní exkancléř Vratislav Mynář | foto: ČTK

Reakci Vratislava Mynáře iDNES.cz zjišťuje.

Kauza se týká dotace na Mynářův penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Na jeho rekonstrukci přidělil v roce 2011 Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Mynářově firmě Clever Management evropskou dotaci 6 milionů korun. Kontrola ale našla nesrovnalosti ve financování.

Následně byl v roce 2021 Mynář policií obviněn z poškozování finančních zájmů EU a dotačního podvodu. Firma totiž v žádosti o dotaci zatajila, že už jednu podporu na stavbu čerpala od Ministerstva školství, což odporovalo dotačním podmínkám. Vratislav Mynář ve všech svých vyjádřeních odmítal, že by spáchal trestný čin.

Policisté odložili čtyři Mynářovy kauzy, nenašly se důkazy. Další případy prověřují

Jak se vlastně penzion dostal do rukou Vratislava Mynáře? Původně šlo o ubytovnu pro sportovce, kterou chtělo přestavět a modernizovat Občanské sdružení Chřibák, v němž Mynář figuroval. Na to šla první dotace od Ministerstva školství ve výši 26 milionů korun. Tuto stavbu ale Chřibák nikdy nedokončil, naopak pozemek s rozestavěnou ubytovnou pronajal Mynářově firmě Clever Management. Ta následně na rozestavěný dům získala druhou, spornou dotaci od regionálního operačního programu Střední Morava. Už ale ne jako ubytovna, ale penzion s wellness službami.

Problémy s financováním penzionu byly nakonec i důvodem, proč Vratislav Mynář nezískal bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), aby mohl jako kancléř nahlížet do utajovaných dokumentů. Zůstala mu prověrka na stupeň vyhrazené, tedy nejnižší možná.

Dotaci musel vrátit

Poskytovatel dotace následně vyzval Mynáře, aby dotaci vrátil, proti čemuž se exkancléř ohradil. Na jeho stranu se postavilo Ministerstvo financí, které dospělo k názoru, že vracet dotaci není nutné. Vůči tomu ale podal správní žalobu Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Žalobě vyhověl Krajský soud v Ostravě. Loni v dubnu pak Mynářova firma Clever Management dotaci vrátila na účet Ministerstva pro místní rozvoj.

Exprezident Miloš Zeman následně dvakrát žádal premiéra Petra Fialu (ODS) o abolici pro Mynáře. „(Mynář) byl obviněn z toho, že dostal šestimilionovou dotaci. Mimochodem ji nedávno uložil do notářské úschovy. No, a já jsem považoval za seriózní požádat premiéra o abolici pro svého bývalého kancléře,“ potvrdil loni v dubnu Miloš Zeman v rozhovoru pro MF DNES. Předseda vlády ji ale odmítl podepsat a trestní stíhání tak nezastavil.

Vývoj v kauze osvětimanského penzionu okomentovala Transparency International, která v této věci už v roce 2019 podala na kancléře Mynáře trestní oznámení.

„Kancléř Mynář si obecně s pravidly hlavu neláme a nemá v tomto ohledu žádnou osobní integritu. Vždy se snažil najít v systému skulinu a ohnout ho pro sebe. Často se pohyboval v šedé zóně, využíval funkce pro tlak na soudce nebo státní zástupce. V tomto případě však bylo porušení natolik markantní a snaha ho zakrýt natolik amatérská, že by bylo s podivem, kdyby kauza skončila tzv. pod stolem,“ uvedl Petr Leyer, právník a člen správní rady TI.

Stromky, šperky, slivovice a lovy zdarma

Policie se o Vratislava Mynáře zajímala i v dalších kauzách. Ty se týkaly jeho působení na Hradě. Například když Mynář vybral z hradního skladu darů šperky za půl milionu korun. Chyběly k tomu doklady, kde tyto předměty následně skončily. Nebo když si Mynář nechal hradním vozidlem dopravovat sazenice stromků na své pozemky. V další kauze se ukázalo, že si „zapůjčil“ party stan patřící Hradu a nechal si ho odvézt ke svému penzionu. K zápůjčce ovšem chyběla faktura. Tyto případy policie odložila, neboť nezjistila nic protizákonného.

Jiná odložená kauza se týkala nákupu lahví se slivovicí pro reprezentační účely, kdy za ni Hrad zaplatil 1,1 milionu zlínskému autoservisu, který však k tomu neměl patřičnou koncesi. Jedna lahev vyšla na 3 tisíce korun.

Prověrka Nejvyššího kontrolního úřadu zjistila, že Mynář v letech 2019 až 2021 zastřelil v Lánské oboře 11 kusů trofejní zvěře za 280 tisíc korun, na lovy zdarma zval i několik desítek lidí, což vyšlo správu obory na více než 3,5 milionu korun. Hony zdarma však byly pouze pro prezidenta a jeho hosty. Následně se ukázalo, že v září 2022 se ve vnitřních předpisech správy objevil nový dodatek, že myslivost se v oboře provozuje „pro plnění úkolů souvisejících s činností Lesní správy Lány nebo Kanceláře prezidenta republiky“.

Samopal a zasněžování

Tím kauzy hradního kancléře Mynáře nekončily. Česká inspekce životního prostředí udělila v roce 2020 Mynářově firmě O.L.G.A pokutu 57 600 korun za nelegální odběr 1500 kubíků vody z místního rybníka na zasněžování sjezdovky v Osvětimanech. Mynář se vůči pokutě odvolal k Ministerstvu životního prostředí, které mu pokutu snížilo na 38 400 korun. Už dříve přitom stejná Mynářova firma dostala za stejný čin pokutu 300 tisíc korun.

V březnu 2022 Mynářovi shořel dřevěný srub u Ski Areálu Osvětimany, kdy policie pracovala s vyšetřovací verzí, že požár někdo úmyslně založil. Nakonec však případ odložila. Mynářovi vznikla škoda 25 milionů korun. Z pojistky už bývalý hradní kancléř postavil srub nový. Ve vyhořelém srubu tehdy policie našla neregistrovaný funkční samopal. Mynář se hájil, že šlo o nefunkční historický artefakt z druhé světové války a on nebyl jeho vlastníkem a následně osočil policii, že zbraň sama zprovoznila. Majitel zbraně, kterým ale nebyl sám Mynář, ale jeho nikdy nezveřejněný rodinný příslušník, následně za nedovolené ozbrojování vyvázl s půlroční podmínkou.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...