Podle zoologa se může jednat o mladého levharta. Ilustrační foto

Podle zoologa se může jednat o mladého levharta. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Policie hledá na Šumavě exotickou kočkovitou šelmu

  • 5
Černou kočkovitou šelmu spatřili dva lesní dělníci na místě zvaném Jelení vrch u Habartic na Šumavě. Podle nich měřila šedesát až sedmdesát centimetrů a odběhla směrem k místu zvanému Bahna. Klatovská police žádá případné svědky, aby jí poskytli informace o cizokrajném zvířeti.

Podle popisu dělníků mělo jít o šedesát až sedmdesát centimetrů dlouhé zvíře s hladkou černou srstí a prohnutým, asi padesát centimetrů dlouhým ocasem. Na místě policisté nalezli stopy zvířete. Jeho přední tlapy mají délku 7,5 centimetru a šířku 5 centimetrů. Zadní jsou o něco menší.

Podle prvních informací mělo jít o pumu, to ale zoologové vyloučili. "Z popisu těžko usuzovat, co je to za zvíře. Teoreticky by to ale mohlo být mládě levharta, které uteklo odněkud ze zajetí. Dospělý lehvart je daleko větší," uvedl zoolog šumavského národního parku Luděk Bufka. Jednou z variant také je, že se může jednat o jaguára.

Nikdo z chovatelů zatím nehlásil, že by se mu zvíře ztratilo. Klatovská policie ale nevylučuje, že zvíře může pocházet z úplně jiného regionu. Šelmy dovedou ujít za den desítky kilometrů.

Připravujeme podrobnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video