Pandur II

Pandur II | foto: Jan Kužník, Technet.cz

Policie prohledává státní zastupitelství kvůli úniku informací o pandurech

  • 20
Policisté prohledávají Nejvyšší státní zastupitelství v Brně i Vrchní státní zastupitelství v Praze. Hledají, odkud unikly informace týkající se vyšetřování zakázky na nákup obrněných transportérů Pandur.

"Policie je na Nejvyšším státním zastupitelství a Vrchním státním zastupitelství v Praze, protože právě tam se nacházel dokument týkající se výslechu jednoho ze svědků,"  řekla iDNES.cz mluvčí pražského vrchního zastupitelství Irena Válová.

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvána policie prověřuje i své kolegy, kteří mohli mít přístup k protokolu o výslechu utajovaného svědka. Řízení vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci s podezřením ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby.

Pravděpodobně je to výslech manažera firmy Steyr Stephana Szücse. Vypověděl, že si lobbista Marek Dalík řekl o osmnáct milionů eur. Měly sloužit k tomu, aby zakázku schválil tehdejší premiér Mirek Topolánek. (více zde)

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video