Hroznýš se v metru skrývá zřejmě u zdrojů tepla.

Hroznýš se v metru skrývá zřejmě u zdrojů tepla. | foto: Radek Miča

Policie hledá hroznýše, který se ztratil v metru

  • 31
V neděli ráno se v pražském metru ztratilo mládě hroznýše královského. Zapomněl ho tam jeden cestující. Policie po něm zatím bezvýsledně pátrá. Varováním občanům před škrtičem přesto nevyhlásila. Je to zbytečné, tvrdí.

"Hlášení jsme přijali v neděli krátce před sedmou hodinou ranní," řekla iDNES.cz tisková mluvčí pražské policie Iva Knolová. Ani v pondělí dopoledne ale nebylo po hadovi ani vidu ani slechu. Plaz se tak v útrobách metra pohybuje už přes 28 hodin.

Cestující zapomněl hroznýše královského v tašce ve vagonu metra, když přestupoval ve stanici Muzeum. Jel z Hájů do Dejvic. Had je dva a půl roku starý. Chovatel ztrátu okamžitě nahlásil policii, ta ale žádná zvláštní opatření nepřijala. V pohotovosti není ani městská policie.

Dopravní podnik hlavního města pouze upozornil strojvedoucí a dispečery ve stanicích.

Při odchytu může kousnout
Cestující, kteří by na hada narazili, by se ho rozhodně neměli snažit sami odchytit. "Hroznýš královský patří mezi nejmírnější hady, ale těžko říct, jak se zachová ve stresu," varuje odborník z ústecké zoologické zahrady Jan Landa. Přestože je hroznýš škrtič, může se bránit kousnutím.

"V takovém případě doporučuji navštívit co nejdříve lékaře, i když s největší pravděpodobností půjde jen o povrchové zranění," upozornil zoolog. Podle něj se bude hroznýš skrývat u tepelných zdrojů. Když uteče svému majiteli v paneláku, většinou ho najdou u stoupaček s teplou vodou nebo třeba u motoru ledničky.

Hroznýš královský dorůstá v zajetí délky až tři metry. Charakteristický znakem je silná, trojúhelníková hlava, výrazně oddělená od mohutného těla. Jeho velmi rozmanité zbarvení je závislé na jednotlivých druzích a poddruzích.

Hroznýši jsou velice žraví, jejich chovatelé je spíš musí usměrňovat, aby neměli problémy s obezitou. Živí se potkany, velkými myšmi nebo kuřaty. Velké samice nepohrdnou ani králíkem nebo morčetem. Kořist zabíjejí zardoušením. Polykají ji od hlavy a vcelku.

Uprchlý had vyděsil v sobotu v noci i obyvatele sídliště v Liberci. Tam ale policisté hledali prudce jedovatého korálovce. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video