Pokuty na polských silnicích jsou dražší

Český Těšín - Řidiči, cestující do Polska, mohou být nemile překvapeni. Poláci zpřísnili tresty za dopravní přestupky. Do poloviny týdne mohli dopravní policisté udělit pokutu nanejvýš do pěti set zlotých, nyní se strop zvedl na tisíc zlotých, tedy v přepočtu téměř deset tisíc korun. Nejvyšší trest se však má dávat jen tehdy, když se řidič dopustil dvou přestupků najednou - například vjel do křižovatky na červenou a s nerozsvícenými světly.
Další změnou, jež vzbudila u Poláků i u českých řidičů vlnu nevole, je zrušení  sazebníku pokut. Velmi se totiž rozšířil limit postihů pro jednotlivé přestupky.

Policisté teď mají trestat především podle vlastního uvážení, přičemž musí přihlížet jednak ke společenské závažnosti přestupku, jednak zvážit dopad trestu na občanské chování. Přísnější tedy budou třeba k hříchům páchaným v dopravní špičce, jinak budou hodnotit řidiče v luxusním audi a jinak v otřískaném maluchu. Mnoho Poláků však v této volnosti vidí hlavně riziko korupce.

Milan Hanák z Havířova, který do Polska často služebně jezdí, míní, že polští dopravní policisté jsou přísnější než jejich čeští kolegové. "Zvlášť důsledně stíhají nerozsvícená světla a nezapnuté bezpečnostní pásy," varuje. Sám však má s nimi dobrou zkušenost: "Jsou přístupní diskuzi. Doporučuji přiznat vinu, nechat se poučit a většinou se pak přestupek obejde bez pokuty." A přidává další postřeh: "Poláci jsou galantní, a proto bývá i policie tolerantnější k ženám."

Benevolence polských policistů  ale nemusí mít dlouhého trvání: tamní úřady už pracují na novém pokutovém sazebníku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video