Diskuze

Reforma trvá už 200 let. Máme 80 vězňů na jednoho vychovatele, říká šéf věznic

Je Česko zemí věznic a trestanců? V přepočtu na obyvatele se totiž tuzemsko objevuje na nelichotivých předních příčkách v EU. Přitom jsou některé věznice i nad svou maximální udávanou kapacitou. „Řada uvězněných by v jiných zemích dostala jiný trest,“ připouští generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis, host podcastu Kontext.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KR

Problematika nefunkčního vezenstvi je komplexni. Od mizernych platovych podmínek řadových zaměstnanců, oblečení v příšerné kvalitě, minimální prestiž povolání dozorce, což se táhne ještě z doby komunismu, kdy byl bachař nutné zlo a podobně . Možná by to chtělo se inspirovat tam, kde vezenstvi funguje, tzn. recidivy jsou minimální a podobně. Švédsko například ... ale to by chtělo aby se tématu někdo začal věnovat důkladně a hlavně ustál házení klacků pod nohy... Třeba bývalá ministryně Válková mela snahu o nápravu ale zřejmě nebyla ke změně vůle z dalších stran. Je to obrovský moloch polykajici neskutečné množství peněz z rozpočtu. Jeden vězeň nás daňového poplatníky stojí již kolem 2tis DENNĚ. No a také je stále rozšířený názor o převýchově tvrdou rukou - zjednodušeně-připomíná mi snahu změnit chování psa k lepšímu tím, ze ho pravidelně seřežu a nechám na řetězu u boudy. I když samozrejme jsou případy, kde šance na nápravu je minimální a jiná možnost než izolace není. To bezpochyby. Takže těžko říct, kam se budeme v této oblasti ubírat....

0 0
možnosti
JB

A pořád to bude rychlejší než modernizace českých železničních koridorů. Ta je totiž nekonečnější než vesmír.

0 0
možnosti
TZ

Převýchova by se měla odehrávat krátce ve večerních hodinách, po příchodu z lomu, kde kriminálníci denně odpracují 12 hodin, s důrazem na vysvětlení, že příště budou šichty šestnáctihodinové.

0 0
možnosti
JH

A co by v tom lomu měli dělat? Stat u drtičky? Odpalovat nálože? Jezdit s dumperem?

0 0
možnosti
BH

na jak dlouho zavírají pašeráky imigrantů?

2 0
možnosti
JS

Oni nikoho nezavírají. To dělají soudy.

1 2
možnosti
Foto

Třikrát a dost. A pak umístit do nízkonákladové věznice. Chvilku bude přeplněno, ale díky tomu, že se omezí rozmnožování, to nakonec problémy vyřeší. A taky bych snížil práva již trestaných zločinců za úmyslné činy v tom smyslu, že obrana proti nim by mohla být i zjevně nepřiměřená.

3 0
možnosti
JH

To je zajímavé, a jak byste si tu obranu představoval?

0 0
možnosti
PV

Pana ředitele by měli okamžitě vyhodit, rotože plácá naprosté nesmysly - ten člověk vůbec nerozumí tomu, co jasně napsal Helsinský výbor - že vezni se mají ve vězení dobře a tudíž vězení neplní svůj ůčel - proto se vězni tak rádi vracejí , protože ve vězení se mají lépe než na svobodě !!!

Představte si například tu hrůzu, že by vězni museli pracovat - ale ne že budou navlékat korálky - máme doly , stavby atd -a věřte , že minimálně polovina vězňů se bojí lopaty více než pobytu na svobodě !

13 1
možnosti

No jistě, třeba vězni z gulagu postavili bělomořský kanál a měli k tomu výborné podmínky. V demokratické zemi nemůžete udělat z věznice lágr,

0 8
možnosti
PB

Třeba to ty pašované nové smrtící náplasti vyřeší.

6 0
možnosti
DN

Asi se jim tam líbí, že se "dobří holubi vracejí"...

4 0
možnosti
OS

Je třeba mnohem více pracovat s velmi krátkými nepodmíněnými tresty - a kde to dává smysl, nahradit jimi podmínky, které dosud netrestání lidé většinou neberou jako trest, takže je porušují a končí ve vězení na relativně dlouhou dobu. Pokud takový člověk půjde rovnou sedět na týden, většinou rychle pochopí, že se do vězení už vrátit nechce a že sranda skončila, aniž by kvůli tomu přišel o práci / nájem / rodinu, jak se to děje u delších trestů.

12 0
možnosti
Foto

Jj, to by bylo zajímavé, to funguje v Americe, ne? K tomu možná zavést ve velkém domácí vězení, náramek na nohu, a mimo domov by mohl trávit jen pracovní dobu, cestu do práce a z práce +30 minut na nákup. Zbytek času by musel trávit doma. Dneska zavíráme za nesmysly, jako je neplacení výživného - takový člověk není pro společnost nebezpečný a není důvod, aby společnost platila vysoké náklady za takové vězně.

2 0
možnosti
LM

L16u10b58o24š 31M19a38r19e35k

30. 6. 2023 20:45

Řada vězňů by prý v jiných zemích dostala jiné tresty.

Tož má pravdu. Drogový dealer určitě a mnozí další také násobně více než u nás.

To platí i u opakovaných trestech.

A že je málo vychovatelů ještě není důvod nechat zločince na svobodě.

14 0
možnosti