Pod lavičkou v metru ležela výbušnina

  • 30
Policie našla o víkendu v metru podomácku vyrobenou výbušninu. Pod lavičkou ve vestibulu stanice Českomoravská na trase B ležel válec, ze kterého vycházel zelený drát. Policejní pyrotechnik zjistil, že petarda obsahuje neznámou výbušnou látku.

Když v sobotu v 8:24 přijal operační důstojník linky 158 oznámení o neznámém předmětu ve stanici metra, vypadalo to na obvyklý případ, kdy někoho vyděsí zapomenutá taška či kufr.

Tentokrát volali lidé z Vysočan, že v prostoru stanice metra Českomoravská leží jakýsi válec, ze kterého vychází zelený drát.

Do Drahobejlovy ulice v Praze 9 tak kromě policejní hlídky vyjel i pyrotechnik. Ten však s překvapením zjistil, že válec, který ležel pod lavičkou u stánku s občerstvením, skutečně obsahuje výbušnou látku.

"Pyrotechnik nález odborně prohlédl a konstatoval, že je to podomácku vyrobená petarda, která obsahuje neznámou výbušnou pyrotechnickou slož," potvrdila iDNES policejní mluvčí Eva Miklíková.

Osm centimetrů dlouhý válec o průměru tři centimetry byl omotán stříbrnou izolepou. Pyrotechnik ho zajistil a odvezl na expertizu. Ta by měla zjistit, zda byla výbušnina schopna exploze a jak velké škody by napáchala.

Později pro MF DNES upřesnila, že po první expertize se zjistilo, že by exploze nálože mohla způsobit popáleniny. Nálož totiž obsahovala palivo a okysličovadlo, tedy hlavní složky výbušniny. O jaké látky šlo, ale ještě není jasné.

"Žádný vzkaz ani jiné věci jsme na místě nenašli. Policisté prozkoumali blízké okolí a vyslechli svědky," podotkla mluvčí.

Policie začala případ vyšetřovat jako podezření z obecného ohrožení. 

Pyrotechnik měl o víkendu napilno
Policejní pyrotechnik měl o víkendu hodně práce. Tři hodiny před tím, než vyjel do metra, musel jet ohledat místo výbuchu na policejní služebně v Horních Počernicích. Zde brzy ráno explodoval v zamčené kanceláři trezor se střelivem. Tlaková vlna nikoho nezranila, zničila pouze vybavení kanceláře. - více zde

V neděli přijal policejní dispečink oznámení o uložení bomby ve stanici metra Ládví na trase C. Na linku 158 volal dětský hlas. Policie proto zastavila provoz z Holešovic a prostory metra prohledala. Pyrotechnik však tentokrát žádnou výbušninu nenašel. Metro nejezdilo půl hodiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video