Počet magistrátních úředníků vzrostl

Praha - Kvůli reformě státní správy bude mít v průběhu roku pražský magistrát o čtyři stovky nových úředníků více. Přejdou ze zrušených školských úřadů a policejního oddělení správních agnd.Přibude k nim také obslužný personál. "Přišlo 167 zaměstnanců ze školského úřadu, 65 z policie a během roku přejde na náš úřad dalších 115 lidí z policie," potvrzuje ředitel magistrátu Zdeněk Zajíček. Od nového roku je tak popčet zaměstnanců 1640.

Primátor Jan Kasl při svém nástupu do funkce deklaroval snahu zeštíhlit magistrátní úřednictvo. Přesto, že v rámci delimitace státní správy musí být noví zaměstnanci přijati, chce primátor jejich počty omezit. "Doufám, že dokážeme zredukovat počty těch úředníků, kteří vykonávají agendu pro školský úřad a policii," řekl.

V rámci reorganizace na magistrátě vzniknou dva nové odbory - správních agend a dopravně správních agend. Dva odbory budou přejmenovány. Školský úřad se změní na odbor školství a odbor mládeže a tělovýchovy na na odbor uměleckých škol, mládeže a tělovýchovy. Nové názvy mají přesnějí vystihovat oblast jejich působení.

V budoucnosti by měl vzniknout i odbor pořizování podkladů a dokumentací, který zatím není naplněn, protože ještě není přijata novela volebního zákona, která s naplněním tohoto odboru přímo souvisí.

Peníze na výplaty nových úředníků dostane letos magistrát ještě jako delimitační prostředky ze státního rozpočtu. Příští rok již pravděpodobně s podobnou pomocí nemůže počítat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video