Pražští hasiči zasahovali kvůli silnému větru ve dvanácti případech, jednalo se...

Pražští hasiči zasahovali kvůli silnému větru ve dvanácti případech, jednalo se zejména o spadlé větve. (8. dubna 2022) | foto: HSZ Praha

Kvůli silnému větru padaly v noci stromy, u Chlumce ulétl party stan

  • 0
Silný vítr v noci na pátek napáchal škody. Hasiči hlásí desítky případů popadaných stromů. Od středy platí výstraha před silným větrem. Hasiči museli zasahovat v Ústeckém, Královéhradeckém kraji či v Praze.

Před silným větrem začala platit výstraha ve středu dopoledne.

Pražští hasiči museli kvůli následkům silného větru v noci na pátek zasahovat u dvanácti případů. „Jednalo se o spadlé větve a uvolněné plechy,“ uvedli na svém Twitteru.

Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje zasahoval u devíti spadlých stromů a větví a dvou uvolněných plechů.

Více na Počasí iDNES.cz

Škody hlásí také Královéhradecký kraj. Podle hasičů se jednalo zejména o popadané stromy na silnici. Na Twitteru napsali, že uklízeli také party stan, který ve větru uletěl. Vítr měl podle předpovědi ČHMÚ dosahovat v nárazech až 70 kilometrů v hodině, někdy i vyšší.

Hasiči na Vysočině už museli po silném větru odstraňovat popadané či nakloněné stromy na 25 místech, hlavně kvůli tomu, že překážely na silnicích. Vyplývá to z informací na jejich webu. Kvůli odstranění stromů museli hasiči nejčastěji vyjíždět na Jihlavsku a Pelhřimovsku. Stromy tam odklízeli i v Senožatech, Černovicích, Horní Cerekvi nebo Nové Vsi.

Stoupla hladina řek

Kvůli kombinace silného větru a deště podle ČHMÚ docházelo k tání sněhu a vzestupům hladin řek v pohraničních horských oblastech. Nejvíce stoupaly hladiny toků horního Labe, horní Jizery, Smědé, horní Otavy a Vltavy a horní Ohře. První povodňový stupeň můžou řeky překročit v noci na sobotu, poté mají hladiny řek opět klesat, uvedl ČHMÚ.

Větrné a proměnlivé počasí má podle předpovědi ČHMÚ vydržet až do konce týdne. Budou ale postupně stoupat teploty. V pátek se budou nejvyšší denní teploty pohybovat od 7 do 12 stupňů, v sobotu bude mezi 6 až 10 stupni.

V neděli pak dosáhnout teploty až 11 stupňů. O víkendu by měl vítr začít slábnout. Bude oblačno a zataženo, objeví se přeháňky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video