Kropící vůz na Václavském náměstí zchlazuje rozpálené ulice v tropický den. (20. července 2022) | foto: Radek Cihla, MAFRA

Část Česka zasáhnou silné bouřky, teploty opět překročí tropickou třicítku

  • 1
Severovýchod Česka v úterý zasáhnou silné bouřky doprovázené přívalovými dešti. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové v důsledku vysokých teplot a pokračujícího sucha v ostatních částech země nadále varují před možným vznikem požárů, výstrahu vydali také v souvislosti s aktivitou komárů.

„V úterý 16. srpna odpoledne a večer se očekává na severovýchodě území ojedinělý výskyt silných bouřek bez výraznějšího postupu, které mohou být doprovázeny přívalovým deštěm kolem 30 mm za hodinu,“ uvedli meteorologové.

Více na Počasí iDNES.cz

Úterní teploty však i přes lokální výskyt bouřek v některých částech Česka překročí tropickou třicítku, nejtepleji bude hlavně na jižní Moravě a v Polabí.

„Dnešní den bude tropický hlavně na jižní Moravě a v Polabí, zítra by měly teploty překročit 30 stupňů všude v nížinách,“ píší meteorologové na Twitteru. Podle výstrahy pak v oblasti jižní Moravy odpolední teploty atakují hranici 34 stupňů.

15. srpna 2022

Nejteplejším dnem týdne však má být čtvrtek, kdy odpolední teploty vystoupají nad hranici 35 stupňů, vyplývá z předpovědi ČHMÚ.

Léto v Česku pokračuje, vysoké teploty vydrží až do konce dalšího týdne

V důsledku sucha na začátku týdne hrozí i nadále nebezpečí vzniku požárů, výstraha platí pro téměř celé území České republiky. Meteorologové proto doporučují nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem či nepoužívat přenosné vařiče.

Meteorologové zároveň vydali výstrahu před aktivitou komárů. Na přiložené mapce je jejich aktivita nejvyšší v tmavě označených lokalitách. „Nejvyšších stupňů dosahuje index za teplého bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí,“ objasnil ústav.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video