(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Začíná astronomické jaro, v noci však padaly další mrazivé rekordy

  • 11
V noci na úterý, kdy začíná astronomické jaro, v Česku opět padaly mrazivé rekordy. Na Jizerce v Jizerských horách meteorologové naměřili minus 21,1 stupně Celsia. Rekordy zaznamenalo celkem 23 stanic, které měří alespoň 30 let. Další rána by už tak mrazivá být neměla, slibují meteorologové.

„Další rána už takto studená nebudou,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. I tak březen zatím vychází teplotně podprůměrný.

Pod minus deset stupňů klesla teplota k ránu v Liberci, Doksech či Harrachově. V Jizerských horách bylo dokonce pod minus 15 stupni, například na Smědavě nebo na přehradě v Bedřichově. Tradičně nejchladněji bylo v mrazové kotlině na Jizerce.

Silnice v horských oblastech jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Jsou na nich zmrazky nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Cesty v ostatních částech republiky jsou holé, suché a vymrzlé a sjízdné jsou bez omezení.

Podle předpovědi by přes den měla postupně přibývat oblačnost a k večeru bude zřejmě místy sněžit. Nejvyšší denní teploty se budou držet mezi minus dvěma až čtyřmi stupni Celsia, na horách bude kolem minus šesti. Meteorologové varují, že k večeru se může tvořit náledí nebo zmrazky.

Začíná jarní rovnodennost

V úterý zhruba v 17:15 začíná astronomické jaro a nastává jarní rovnodennost. Zatímco meteorologické jaro začalo již 1. března, začátek astronomického připadá právě na rovnodennost, která nastává 20. až 21. března. O rovnodennosti jsou noc a den zhruba stejně dlouhé.

Při rovnodennosti je Slunce v rovině zemského rovníku, a sluneční paprsky tak dopadají kolmo k ose Země. Rovnodennost ale navzdory svému názvu nepřináší stejně dlouhou noc a den. Důvodem je lom světla v atmosféře, a den je proto o rovnodennosti zhruba o 20 minut delší než noc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video