Koupání na pražské Petynce (ilustrační snímek) | foto: Michal Sváček, MAFRA

O víkendu se vrátí tropy. Bude ale dusno, čekejme i přeháňky a bouřky

  • 15
Období maximálních teplot do 25 stupňů končí. V závěru týdne se dočkáme třicítek. K vyšším teplotám se ale přidá vlhký vzduch, kvůli kterému bude dusno. Zejména v pátek a neděli se mohou objevovat přeháňky nebo bouřky. Tropické teploty vydrží i po víkendu.

Ve čtvrtek přes den bude převážně polojasno, během odpoledne ojediněle přeháňky. V jižní polovině území odpoledne a večer místy přeháňky, ojediněle bouřky. Večer v Čechách od západu přibývání frontální oblačnosti. Nejvyšší teploty 24 až 28 °C, v 1 000 m na horách kolem 18 °C, na Šumavě kolem 20 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

V noci na pátek bude oblačno až zataženo, na východě zpočátku skoro jasno až polojasno. K ránu v západní polovině Čech ojediněle déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty 16 až 12 °C, na východě až 10 °C. Slabý proměnlivý, v Čechách postupně západní vítr 1 až 4 m/s.

V pátek přes den bude zpočátku zataženo až oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Odpoledne od západu převážně oblačno, místy přeháňky nebo i bouřky. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C. Slabý, během dne mírný západní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

V sobotu očekáváme polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Později odpoledne a večer v Čechách od západu přibývání oblačnosti a na západě místy přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr do 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

V neděli předpokládáme oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Později odpoledne a večer od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

V příštím týdnu bude vedro, znovu se zvýší riziko vzniku požárů

„V dalším týdnu by měly jít teploty v nejteplejších oblastech přes třicet stupňů, oblačnosti bude ubývat a srážky se vyskytovat nebudou. Začne se tedy pravděpodobně opět zvyšovat riziko vzniku a šíření požárů a nelze vyloučit ani následné vydání výstrahy,“ sdělil Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pondělí předpokládáme polojasno až oblačno, na severovýchodě zpočátku místy přeháňky. Později ubývání oblačnosti na skoro jasno. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý, přechodně mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Od úterý do čtvrtka očekáváme jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 17 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 33 °C.

Podívejte se, jak vypadá počasí nad Prahou právě teď:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video