ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Česko čeká deštivý víkend. Pak se krátce mírně oteplí, ale pršet bude dál

  • 46
Prodloužený víkend bude převážně deštivý, na Šumavě by ve vyšších polohách mohlo i sněžit, oznámili meteorologové. Pršet bude ale i v dalších dnech. Příští čtyři týdny pak budou teplotně i srážkově průměrné, nejsušší bude období v polovině října. Teploty by pak měly z 16 stupňů pomalu klesat na denní průměr 12 stupňů v půlce října.

 „Během září se dosud týdenní teploty udržovaly většinou nad dlouhodobým normálem. V následujícím období budou již teploty klesat a postupně se přiblíží k normálu,“  uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více na Počasí iDNES.cz

Maximální týdenní teploty by se měly pohybovat zpočátku většinou kolem 16 stupňů a postupně klesat na 12 stupňů. 

Prší

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR mezi 28. zářím a 25. říjnem je 8,8 stupně Celsia. Nejteplejší byl v tomto období rok 1966, kdy průměrná teplota dosáhla 13 stupně. Naopak v roce 1974 to bylo pouze 5,3 stupně Celsia.

„Po deštivém závěru 4. týdne měsíce září se i v prvním předpovědním týdnu (od 28. září) očekávají nadnormální srážky, avšak už by neměly dosáhnout výraznějších úhrnů,“ dodalo ČHMÚ.

Postupně bude srážek během období ubývat a nejméně četné budou uprostřed měsíce října.  Dlouhodobý průměrný úhrn srážek v tomto období je v Česku 37 milimetrů.

Průměrný úhrn srážek pro období mezi 28. zářím a 25. říjnem je 37 milimetrů. Deště a sněhu podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc v roce 1964, kdy meteorologové naměřili 104 milimetrů. Nejméně to bylo hned v roce 1951 s úhrnem jeden litr na metr čtvereční.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Měsíční výhled počasí

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.

Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video