ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Pravá zima zatím nedorazí. Víkend přinese oteplení, má být až 11 stupňů

  • 88
Milovníci zimních sportů si letos v Česku zatím moc přírodního sněhu neužili. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v následujících dnech změnit. Závěr týdne k nám totiž přinese nadprůměrně teplé počasí, teploty během víkendu vystoupí až na 11 stupňů Celsia. Hodnoty na teploměru se udrží nad bodem mrazu i v příštím týdnu.

Nového sněhu by se lidé mohli v tomto týdnu dočkat pouze na horách, ale moc ho stejně nebude. „Připadne maximálně pět centimetrů,“ upozorňuje meteoroložka Jana Hujslová z ČHMÚ

Ve čtvrtek bude v Česku zataženo, mlhavo a na většině území se objeví občasný déšť. Ráno se může na Moravě ojediněle vyskytnout i mrznoucí déšť s tvorbou slabé ledovky. Během dne bude od jihu docházet k ubývání srážek a v jižní polovině našeho území bude později částečně ubývat oblačnost. Nejvyšší teploty se vyšplhají na 5 až 9 stupňů Celsia, na Moravě a na severovýchodě Čech bude 2 až 6 stupňů, na horách bude kolem 5 stupňů. 

V noci na pátek bude oblačno až polojasno, místy mlhy nebo zataženo s nízkou oblačností. Na severu se zpočátku ojediněle objeví déšť. Nejnižší teploty klesnou na 4 až 0 stupňů, na Moravě 0 až -3 stupňů. 

Během dne pak meteorologové očekávají polojasnou až oblačnou oblohu, zpočátku místy mlhy nebo zataženo s nízkou oblačností. K večeru bude od západu přibývat oblačnost a místy se objeví déšť, zejména na horách, kde později v polohách nad 900 metrů budou srážky sněhové. Nejvyšší teploty budou od 6 do 10 stupňů Celsia, na Moravě místy kolem 3 stupňů. 

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. V polohách nad 1000 metrů budou sněhové. Během dne bude od západu docházet k ustávání srážek a částečnému ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až -1 stupeň Celsia. Přes den se pak budou teploty pohybovat mezi 3 až 7 stupni. 

Loňský rok byl v Česku druhým nejteplejším, rekord z roku 2018 odolal

Neděle přinese polojasnou až skoro jasnou oblohu, postupně se místy objeví mlhy. Na Moravě bude místy zataženo s nízkou oblačností. K večeru od severozápadu bude přibývat oblačnost. Nejnižší noční teploty budou od 0 až do -4 stupňů Celsia, ojediněle až -6 stupňů. Během dne pak vystoupí na 2 až 6 stupňů. 

V pondělí očekávají meteorologové oblačno až zataženo, místy na jihu a jihovýchodě až polojasno. Ojediněle se objeví slabý déšť nebo mrholení, které může být i mrznoucí. Nejnižší noční teploty budou od 3 do -1 stupně Celsia, na jihu a jihovýchodě při malé oblačnosti pak až -4 stupně. Během dne pak bude 2 až 6 stupňů, na Moravě místy kolem 1 stupně. 

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Zataženo až oblačno, místy se objeví mlhy, které mohou být i mrznoucí. Ojediněle bude také mrholit. Místy, zejména v Čechách a na horách, bude až polojasno. V noci teploty klesnou na 3 až -1 stupeň Celsia, při malé oblačnosti až -5 stupňů. Nejvyšší denní teploty pak vyšplhají na 1 až 5 stupňů, při malé oblačnosti až 9 stupňů.

Některá lyžařská střediska díky technickému sněhu zahájila provoz už před Vánocemi (12. prosince):

13. prosince 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video