ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Září pokračuje teplem a zaprší, další tři týdny sklouznou do průměru

  • 8
Po mírném ochlazení může být příští týden místy opět až 24 stupňů, bude však více pršet. Jinak nadcházející týdny nevybočí ze zářijového průměru z hlediska teplot ani srážek. Nejvýše se může teplota dostat ke dvacítce, koncem září lze očekávat mírný nárůst, uvedli meteorologové ve svém měsíčním výhledu.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou teplotně průměrné nejbližší dva týdny a dále poslední týden předpovědi, tedy začátek října. Konec září pak může být mírně nadprůměrný.

„Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme v prvních třech týdnech kolem 19 °C, ve čtvrtém týdnu kolem 17 °C,“ uvedl ČHMÚ na svých stránkách.

Většina srážek do Česka dorazí hned zkraje nového týdne, který bude díky tomu deštivější než obvykle. „Další tři týdny by se měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru,“ dodali meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota v nadcházejících čtyřech týdnech je 12,5 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1972, kdy teploměr vystoupal v průměru jen k 8,4 stupně. Naopak nejtepleji bylo o tři roky později s průměrnou teplotou 15,3 stupně Celsia.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video