Velké závody v trojkombinaci na historických ski.

Velké závody v trojkombinaci na historických ski. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Počasí přálo závodníkům na ski. Důkazem byla i rekordní účast

  • 2
Do doby, kdy se lyžím ještě říkalo ski, a kdy na kopec místo stylového oblečení stačil teplý svetr, se dnes vrátilo několik desítek nadšenců, kteří se na Bílém kříži na Frýdecko-Místecku zúčastnili historického závodu v trojkombinaci.

Akce přilákala 42 lyžníků, což je nejvyšší počet v její čtyřleté historii, řekl ČTK organizátor akce Zdeněk Cigler, který si sám změřil síly s dalšími odvážlivci na lyžích z roku 1920.

Lyžníci ve věku od 11 do 65 let, mezi nimiž byla i řada žen v sukních, kloboučcích nebo s kožešinami kolem krku, předvedli své dovednosti ve slalomu, sjezdu a skoku.

"Akce se určitě povedla, protože jsme měli nejvyšší účast za celou historii závodů, které jsem založil hlavně pro zábavu. Lidé mají rádi recesi a akci už znají, takže nás jezdí podpořit hlavně přátelé, ale i úplně cizí lidé," podotkl Cigler.

Velké závody v trojkombinaci na historických ski

Největším oříškem pro závodníky, kterým přály výborné sněhové podmínky, byl podle něj slalom, protože historické ski se přeci jen poněkud hůře ovládají. I když se mezi závodníky zřejmě nenašel nikdo, kdo by se nevyválel ve sněhu a někteří své historické vybavení i poškodili, na dobré náladě to lyžníkům neubralo.

"Jsem pravidelným účastníkem této akce. V dnešní době outdoorových specialistů, kteří chodí v goretexových oděvech kupovat rohlíky, když je mínus jedna a sněží, chceme vrátit dobu tam, kdy lidé v obyčejném svetru a se starými lyžemi dokázali úplně to samé," uvedl jeden z účastníků akce Radovan Marek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video