Čechy opět zasáhnou bouřky. (16. července 2021) | foto: ČHMÚ

Česko opět zasáhnou silné bouřky, na menších tocích hrozí povodně

  • 7
V Česku mají znovu udeřit silné bouřky. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji už v pátek odpoledne, v sobotu i ve zbytku země. Kvůli dešti mohou vystoupat hladiny některých toků. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Povodňová bdělost platí především pro menší toky. „Nemůžeme ale vyloučit ani překročení druhého povodňového stupně,“ varují meteorologové. 

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji a také na Králicku v Pardubickém kraji mohou být bouřky od dnešního poledne. Meteorologové nevylučují krupobití, nárazový vítr může také lámat větve stromů. Zejména menší toky mohou dosáhnout druhého povodňového stupně. Výstraha pro tyto oblasti platí do dnešních deseti hodin večer.

Od sobotních devíti hodin ráno do nedělních deseti hodin dopoledne je pak vyhlášena výstraha před bouřemi pro celou Českou republiku s výjimkou krajů Karlovarského, Ústeckého a Zlínského. „Očekává se ojedinělý výskyt přívalového deště nebo silných bouřek,“ uvedli meteorologové.

Srážky budou v sobotu a v neděli zesílené na úpatí Novohradských hor a Šumavy, což by mělo způsobit výrazné vzestupy řek v celém povodí Vltavy. V povodí Malše, Vltavy nad Českými Budějovicemi, Otavy a Blanice proto hrozí v sobotu i v neděli ojediněle dosažení i vyšších stupňů povodňové aktivity. 

„Většinou by se nejvyšší hladiny měly pohybovat kolem stavu bdělosti (1. SPA), ten však může být překročen i v ostatních částech povodí horní Vltavy po hráz vodního díla Orlík,“ dodal ČHMÚ.

Vzhledem k předchozímu nasycení povodí a dalším lokálním dešťům se
může na některých říčních profilech vyskytnout 1. stupeň
povodňové aktivity. Na tocích odvodňujících Jeseníky a Orlické hory
nelze ojediněle vyloučit překročení druhého stupně, zejména na menších
tocích.

Silné bouřky zasáhly Česko také v úterý a ve středu. Hasiči kvůli nim měli stovky výjezdů, desetitisíce domácností zůstaly dočasně bez dodávek proudu.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video