(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Čeká nás nadprůměrně teplý závěr srpna. Nezchladí ho ani příliš srážek

  • 69
Nadprůměrně teplé počasí bude v Česku pokračovat. Teploty mohou po víkendu opět atakovat dosavadní rekordy a celotýdenní teplotní průměr může pokořit rekordních 21,7 stupně z roku 1952. Do konce srpna by mělo pršet jen minimálně, vyplývá z měsíčního výhledu meteorologů.

„Velmi teplé počasí bude zejména v prvním týdnu od 13. srpna, kdy průměrná týdenní teplota bude atakovat rekordní hodnotu (21,7 °C) pro daný týden z roku 1952. I v následujícím období by mělo převládat teplotně nadprůměrné počasí a až v týdnu od 3. září očekáváme teploty vzduchu kolem běžných hodnot pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové ve svém výhledu.

Průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 16,4 °C. Nejnižší meteorologové naměřili v roce 1978, kdy bylo 13,3 °C. Nejvíce bylo v roce 1997, kdy zaznamenali teplotu 18,6 °C.

Srážek bude dle meteorologů velmi málo zejména v příštích dvou týdnech. „Poté se budou celkové úhrny pohybovat přibližně v blízkosti dlouhodobých průměrů, což v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, situaci výrazně nezlepší,“ stojí ve výhledu. Interval průměrných srážek se pohybuje od 40 do 75 milimetrů.

V neděli bude jasno až polojasno. Po ránu se budou místy na severovýchodě, jinde jen ojediněle objevovat mlhy. V noci budou teploty klesat na 13 až 9 °C, v údolích až na 6 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 25 až 29 °C, v 1 000 metrech na horách bude kolem 21 °C. 

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video