Husův pomník v Hradci Králové dnes v 7 hodin ráno.

Husův pomník v Hradci Králové dnes v 7 hodin ráno. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Velká horka zatím nepřijdou. V příštích týdnech bude kolem 25 stupňů

  • 34
V následujících týdnech se budou nejvyšší teploty držet kolem průměrných pětadvaceti stupňů, v noci budou klesat ke třinácti. Srážky přijdou pouze lokálně ve formě přeháněk nebo bouřek, všeobecný vláhový deficit tak bude pokračovat, stojí v měsíčním výhledu meteorologů.

„Celé období od 16. července do 12. srpna předpokládáme teplotně průměrné. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme většinou kolem třinácti stupňů Celsia. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme kolem dvaceti pěti stupňů. V jednotlivých dnech se ovšem teploty vzduchu od tohoto průměru mohou více či méně lišit,“ uvedli meteorologové v dlouhodobém výhledu.

Průměrná teplota se v celém období příštích čtyř pohybuje kolem 18,7 °C. Nejchladněji bylo v roce 1987, kdy se hodnoty dostaly na 15,6 °C, a nejtepleji naopak bylo v roce 1994, kdy průměr dosáhl 22,5 °C.

Interval průměrných srážek se pohybuje mezi 55 až 102 milimetry. Extrémně napršelo například v roce 2010, kdy spadlo až 164 milimetrů. 

V neděli má být jasno až polojasno, odpoledne se mohou ojediněle objevit přeháňky nebo bouřky, zejména na západě a jihozápadě Čech. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 25 až 29 °C a v 1000 metrech na horách bude kolem 18 °C, na Šumavě až 22 °C. V noci teploty klesnou na 14 až 10 °C.

Měsíční výhled počasí

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.

Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video