Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Zbylé listopadové týdny budou bez teplotních výkyvů a přinesou minimum srážek

  • 0
Až do prosince Česko nečekají teplotní výkyvy. Teploty se budou pohybovat kolem průměrů typických pro toto roční období. Zbylé dva listopadové týdny přinesou méně srážek. Vyplývá to z výhledu počasí, který v pondělí zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Průměrná sedmidenní minima tohoto týdne se budou pohybovat kolem dvou stupňů Celsia, maxima kolem osmi. „Během období teploty budou klesat a v posledním týdnu (od 6. prosince) se průměrná hodnota minima bude pohybovat kolem minus dvou stupňů Celsia, hodnota maxima pak kolem plus čtyř stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobý teplotní průměr v Česku je od 15. listopadu do 12. prosince 2,3 stupně Celsia. Nejteplejší byl v tomto období rok 2006, kdy průměr dosáhl 6,9 stupně Celsia. V roce 1998 naopak klesl na minus 2,6 stupně, což je dosud nejméně.

„Z pohledu srážek se zdá, že se proměnlivý ráz počasí z posledních týdnů ustálí. Do konce listopadu se očekává méně srážek, než je obvyklé, v první prosincové dekádě srážky budou odpovídat dlouhodobému normálu,“ uvedl ČHMÚ. 

Příští čtyři týdny by z hlediska srážek měly být normální až slabě podprůměrné. Dlouhodobý průměrný úhrn srážek je v tomto období 36 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video