ilustrační snímek | foto: ČTK

Chladno s teplotami do 10 stupňů bude do středy, poté se začne oteplovat

  • 44
Chladný ráz počasí s teplotami do 10 stupňů a srážkami vydrží až do příští středy. Až poté se začne postupně oteplovat. Celkově budou následující čtyři týdny teplotně podprůměrné a srážkově průměrné, uvedli meteorologové ve výhledu.

Přívalový déšť

V sobotu zasáhl některá místa v Česku přívalový déšť, silný vítr a bouřka. V Praze způsobily pád hned několika stromů.

Hasiči uvedli, že jeden z nich spadl ve Žlutých lázních na Praze 4, další v Lipencích poškodil chatu.

„Očekáváme, že týdenní průměr teploty vzduchu bude kolem čtyř stupňů pod normálem,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ v dlouhodobém výhledu počasí.

V dalších týdnech předpokládají postupné oteplování, týdenní průměry by ale neměly přesahovat obvyklé hodnoty pro danou roční dobu. Průměr maximálních denních teplot se v prvním týdnu bude pohybovat kolem čtrnácti stupňů a poté až mezi 20 až 22 stupni Celsia.

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 70 milimetrů. Nejvíce srážek očekáváme v prvním předpovědním týdnu následně by jich mělo ubývat.

V pražských Žlutých lázních vítr poničil stánky a vyvrátil strom:

V týdnu od 12. května předpokládáme o něco méně srážek, než je dlouhodobý průměr pro toto období a během dalších dvou květnových týdnů by srážkové úhrny neměly přesahovat hodnoty obvyklé pro tuto roční dobu. 

Průměrná teplota pro období následující měsíc je 14,9 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1979, kdy průměr činil 18,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 10,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1962.

Kroupy a hromobití zasáhly Plzeňsko:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video