(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Počasí zůstane mimořádně teplé, mírně se ochladí až za týden

  • 2
Duben zatím přináší výjimečně teplé počasí, které vydrží i v příštích dnech. Teploty se stále budou držet nad dvaceti stupni a ve čtvrtek by na některých stanicích mohly padnout teplotní rekordy. Slunné počasí místy naruší občasné přeháňky i bouřky.

„V noci na pátek přibude oblačnosti na studené frontě postupující od jihozápadu a nepatrně se ochladí. Teploty ale i tak zůstanou na tuto roční dobu nadprůměrně vysoké. Na konci tohoto a na počátku příštího týdne se bude nad střední Evropou udržovat nevýrazné tlakové pole. Na obloze se tedy bude často vyskytovat především kupovitá oblačnost, ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky, ale znovu se vrátí i teploty dosahující až letních 25 °C,“ uvedl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Uprostřed příštího týdne teploty o pár stupňů klesnou. „Vyjasní se, maxima budou kolem dvaceti a ranní minima začnou častěji klesat pod deset stupňů,“ dodal meteorolog.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. K večeru bude od jihu přibývat oblačnosti a místy se mohou objevit přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty vystoupají k 21 až 25 °C, v tisíci metrech na horách k 16 stupňům.

Dosavadní hodnoty teplotních rekordů pro 12. duben na stanicích měřících aspoň 30 let se pohybují kolem 22 °C. „Není tedy vyloučeno, že na některých stanicích dnes dojde k překročení teplotních rekordů, které pocházejí nejčastěji z roku 1989,“ sdělil Borovička.

Nadprůměrně teplý duben

Zatímco březen byl podle meteorologů teplotně podprůměrný a od roku 1961 to byl teprve druhý březen, který byl chladnější než leden téhož roku, v dubnu byla naprostá většina dnů výrazně teplejší než dlouhodobý průměr. Nejvyšší hodnoty ukázaly teploměry v pondělí 9. dubna, kdy odchylka teploty od normálu přesáhla 7 °C. Maximální teploty se pohybovaly od 21 do 25 stupňů.

V noci na pátek už bude oblačno až zataženo, jen přechodně místy polojasno. Místy se přidají přeháňky, obzvláště v severovýchodní polovině území. Ojediněle se objeví i bouřky. Teploty se budou pohybovat mezi 14 a 10 °C.

V pátek přes den bude oblačno až zataženo. Přeháňky se objeví na většině území, místy se mohou objevit i bouřky. Na východě odpoledne a večer bude polojasná až skoro jasná obloha. Bude 17 až 21 °C.

V sobotu bude převažovat polojasno, ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Noční teploty budou 8 až 4 °C, denní 19 až 23 °C.

V neděli meteorologové očekávají oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. V noci bude 11 až 7 °C, přes den 21 až 25 °C.

V pondělí bude obloha většinou oblačná, ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. V noci teploměr ukáže 13 až 9 °C, během dne 21 až 25 °C.

Od úterý do čtvrtka bude zpočátku většinou oblačno, ojediněle se objeví přeháňky nebo bouřky. Postupně ale oblačnost zmizí a bude jasno až polojasno. Noční teploty budou zpočátku 13 až 9 °C, následně pak lehce poklesnou na 10 až 6 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 21 a 25 stupni, postupně se mírně ochladí na 18 až 22 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video