(ilustrační snímek) | foto: Martin Janoška, iDNES.cz

Teplotně rekordní podzim ještě nekončí, teploty ale začnou pomalu klesat

  • 9
Podzimní teplé počasí meteorologové očekávají i tento týden. Rekordní teploty už ale padat nebudou, naopak během týdne nás ovlivní tři studené fronty. Nejvyšší denní teploty však mohou vystoupat až na 16 stupňů Celsia. Teplejší počasí bude i přes noc, teploty se dostanou až na 9 stupňů Celsia.

„Ve čtvrtek se bude nad naším územím rozpadat studená fronta a proto výrazný vliv na počasí mít nebude. I nadále bude přetrvávat jižní teplejší proudění, které ale většinou zapříčiní inverzní charakter počasí s typickými projevy jako je zataženo nízkou oblačností, mlhavo a mrholení. Jen ojediněle se oblačnost bude rozpouštět. V neděli očekáváme výraznější studenou frontu, která by mohla na chvíli rozrušit inverzní charakter počasí a poslední studená fronta nás ovlivní pravděpodobně příští středu,“ uvedl Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, zpočátku ojediněle až polojasno. Ráno místy mlhy. Na západě místy, jinde ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Nejvyšší teploty 9 až 13 stupňů Celsia, na východě až 15 stupňů Celsia, v 1 000 m na horách kolem 9 stupňů Celsia. 

V pátek bude většinou zataženo, na Českomoravské vrchovině a na jihu Moravy místy, jinde ojediněle mrholení. Odpoledne zejména na Šumavě a na východě území protrhávání oblačnosti. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia, na východě až 16 stupňů Celsia. 

V sobotu očekáváme zataženo až oblačno, na Českomoravské vrchovině ojediněle mrholení a ráno ojediněle mlhy. Zpočátku na Šumavě a na východě území, během dne místy i jinde ubývání oblačnosti na polojasno. Večer v Čechách od západu přibývání frontální oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 5 stupňů Celsia, při malé oblačnosti až 2 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia, na východě až 16 stupňů Celsia.

V neděli meteorologové očekávají zataženo, na většině území občas déšť. Během odpoledne protrhávání oblačnosti a déšť jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 9 až 5  stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 stupňů Celsia. 

V pondělí bude oblačno až polojasno, místy, zejména na Českomoravské vrchovině zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení. Nejnižší noční teploty 8 až 4 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů Celsia, při nízké oblačnosti kolem 11 stupňů Celsia.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka předpovídá na úterý oblačno až zataženo, ojediněle mlhy. Na severu místy, jinde ojediněle déšť nebo přeháňky. Postupně polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty 9 až 5 stupňů Celsia, postupně 6 až 1 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia, postupně 7 až 11 stupňů Celsia.

Podívejte se, jaké počasí aktuálně panuje nad Prahou:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video