Podzimní počasí, konec léta | foto: Reuters

Teplo bude ještě nejméně týden. Sluníčka si užije ale spíš východ republiky

  • 7
Teplotně nadnormální počasí bude pravděpodobně trvat ještě nejméně celý týden. Teploty budou odpoledne vystupovat nejčastěji na 14 až 18 °C a zejména na východě mohou překračovat i 20 °C. Převažovat však bude spíše oblačná obloha, celkově více sluníčka si budou užívat obyvatelé na východě naší republiky, naopak, hlavně na západě a severozápadě bude občas pršet.

Po přední straně brázdy nízkého tlaku nad západní Evropou k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu. Zvlněná studená fronta, která bude v až do konce týdne jen zvolna postupovat přes střední Evropu východu až k severovýchodu, bude slabá a žádné výraznější ochlazení nepřinese, upozornil iDNES.cz Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (CHMÚ).

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ve východní polovině území zpočátku jasno nebo skoro jasno a ojediněle mlhy. Na severozápadě se ojediněle může vyskytnout slabý déšť. Večer se začne, zejména na Moravě, místy tvořit nízká inverzní oblačnost nebo i mlhy. Nejvyšší teploty 14 až 18 °C, na severovýchodě ojediněle až 20 °C, v tisíci metrech na horách kolem 12 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr 1 až 4 metrů za sekundu. V noci na pátek bude oblačno až zataženo, na východě, a zpočátku místy i jinde, polojasno. 

Na západě a severozápadě se ojediněle vyskytne slabý déšť, na Moravě ojediněle mrholení. Na Českomoravské vrchovině místy, jinde jen ojediněle čekejme mlhy. Nejnižší teploty 10 až 6 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr 1 až 4 metrů za sekundu .

V pátek přes den očekáváme oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení, večer na západě srážky četnější. Ráno a dopoledne na Českomoravské vrchovině místy, jinde jen ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti bude jen kolem 13 °C. Slabý, během dne mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 metrů za sekundu. 

Někde bude i 20 stupňů

V sobotu bude zataženo až oblačno, místy přechodně polojasno, zejména na východě území. Na západě a severozápadě ojediněle přeháňky, na Moravě mrholení. Zejména ráno a dopoledne místy mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až 20 °C. Slabý, během dne mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 metrů za sekundu.

Léto bylo nejteplejší od roku 1775, kdy Klementinum sleduje počasí

V neděli bude oblačno až polojasno, na západě a severozápadě Čech oblačno až zataženo a místy slabý občasný déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, na východě kolem 11 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na východě až 20 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 metrů za sekundu , v západní polovině Čech vítr jen slabý proměnlivý do 4 metrů za sekundu. 

V pondělí bude oblačno až polojasno, přechodně až zataženo a na severozápadě ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 18 °C, na východě kolem 20 °C. Slabý, během dne mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6  metrů za sekundu. 

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Postupně většinou polojasno a místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty v úterý 12 až 8 °C, postupně 10 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 20 °C.

Podívejte se na aktuální počasí v Praze:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video