V úterý opět padaly teplotní rekordy, odpoledne hrozí v Čechách bouřky

  • 77
Česko má za sebou další žhavý den, čtyři stanice zaznamenaly teplotní rekordy. V Karviné bylo naměřeno 33,9 stupně, přes 33°C teplota vyšplhala také v Průhonicích u Prahy. Ve středu se k vysokým teplotám přidá v Čechách i vysoká vlhkost vzduchu, odpoledne přibude oblačnosti a začnou se vytvářet bouřky.

Na několika stanicích teploty ráno neklesly pod dvacet stupňů, Česko má tedy za sebou druhou letošní tropickou noc.

Také ve středu budou teploty na území Čech, Moravy a Slezska atakovat rekordní hodnoty, meteorologové je očekávají mezi 28 a 34 stupni Celsia. Nejtepleji by mělo být v Praze, v jižních a ve středních Čechách. Proto také až do osmé hodiny večer platí výstraha před vysokými teplotami. Na Moravě a ve Slezsku potom platí výstraha až do odvolání.

Český hydrometeorologický ústav varuje také před bouřkami. Vysoký stupeň nebezpečí platí od poledne, od dvanácti hodin, do druhé hodiny ranní pro Prahu, Střední Čechy, Liberecký, Ústecký, Karlovarský a Plzeňský kraj. Hrozí také nárazy větru o síle až 70 kilometrů za hodinu, přívalové deště, kroupy a napršet může až 50 milimetrů srážek.

Ve čtvrtek by se mělo ochladit, teploty vystoupají v Čechách podle meteorologů maximálně na 28 °C, na Moravě potom až na třicet. Očekává se i více oblačnosti s přeháňkami a bouřkami, ojediněle velmi silnými. Od pátku budou teploty opět stoupat, na východě území České republiky by se mohly v sobotu vyšplhat až na 35 °C, od západu by opět měly přijít bouřky.

Výstraha ČHMÚ

Velmi silné bouřky (vysoký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj od středy 12:00 do čtvrtka 02:00.

Silné bouřky (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj a Kraj Vysočina od středy 12:00 do čtvrtka 02:00.

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj od úterý od 14 hodin do odvolání.

Vysoké teploty (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj ve středu od 14 do 20 hodin.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video