Do Česka dorazily bouřky a přívalový déšť. Ilustrační foto

Do Česka dorazily bouřky a přívalový déšť. Ilustrační foto | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Po vedrech se přihnaly bouřky, přinášejí přívalový déšť a krupobití

  • 49
Do Česka dorazily bouřky, které na některých místech doprovází přívalový déšť, nárazový vítr a dokonce i kroupy. Český hydrometeorologický ústav kvůli nim vydal výstrahu. Lijáky totiž mohou přes noc rozvodnit menší toky a způsobit záplavy.

První bouřky dorazily už během odpoledne do Krušných hor a Krkonoš. Postupně se rozšířily do celých západních a severozápadních Čech. Na některých místech silné bouřky a vytrvalý déšť doprovázelo krupobití.

"Silné krupobití se večer přehnalo například přes Rakovnicko, bouře se pak začala přesouvat dál na severovýchod," popsal situaci ve čtvrtek večer mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Bouřky zaznamenané během čtvrtečního odpoledne a podvečera provázel podle ČHMÚ také nárazový vítr o síle až 100 kilometrů za hodinu.

O víkendu se výrazně ochladí

Chladný vzduch srazí teploty o dvacet stupňů

Podle informací společnosti Meteopress začne pásmo srážek okolo půlnoci ovlivňovat počasí na Šumavě a v jihozápadních Čechách. Na Moravě a ve Slezsku se zatím srážky vyskytují jen ojediněle.

Během pátku se pak do Česka začnou rozšiřovat trvalejší deště a ve východní polovině území může do neděle napršet až 80 mm srážek. Po silných vedrech z posledních dnů přijde o víkendu ochlazení - teploty nedosáhnou ani dvaceti stupňů. Bude to však pouze přechodné a v příštím týdnu se mají vrátit teploty, které se budou blížit třicítce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video