Bývalá členka VV Kristýna Kočí hrála hlavní roli v kauzách odposlechů a nahrávek posledních dnů. Ilustrační

Bývalá členka VV Kristýna Kočí hrála hlavní roli v kauzách odposlechů a nahrávek posledních dnů. Ilustrační | foto: Dan Materna, MAFRA

Po aférách VV a ABL obchází českou politikou paranoia ze špehování

  • 511
Po aférách, kdy detektivové ABL špehovali pražské politiky, straníci Věcí veřejných si nahrávali soukromé schůzky a v ložnici poslankyně se našla štěnice, dostali politici strach. Někteří z nich už bez šifrování nepošlou ani esemesku.

Například i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová přiznává, že počítá s tím, že má na telefonu ještě další ucho, a tak do něj raději neříká nic o nejbližších dohodnutých politických krocích své strany.

"Můžete posílat zašifrované SMS zprávy?" ptá se poradce ODS novinářů v Praze. "Bude to jednodušší. A bez rizika," ujišťuje. V poslední době si už s řadou lidí jinak ani nepíše. Má strach, aby někdo nezjistil, o čem komunikuje se spolupracovníky, politiky i novináři.

Jdou i po nás. Je to paranoia, nebo realita?

Zvyky změnili i regionální politici. Než si sednou v restauraci, obhlédnou okolí a hledají místa daleko od podezřelých tváří. "Pojďte raději támhle," mává rukou na schůzce s novinářem jeden z bývalých pražských starostů ODS v kavárně. "V koutě nebude rozhovor slyšet," vysvětluje dramaticky.

Přes telefon už politici své věci neřeší. Raději se scházejí po restauracích a kavárnách. "Co kdybych tam měl přece jen štěnici," vysvětluje pražský občanský demokrat. Jindy střízlivý politik se vzápětí směje sám sobě. "Asi už blázním," říká.

Psychoterapeut Aleš Borecký má pro vystrašené jednání politiků omluvu: "V prostředí, kde lidé čelí různým tlakům, je těžké rozlišit, co je paranoia a co reálné riziko. Woody Allen přece říkal: To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mně nejdou."

Jak to Bárta věděl?

Heslo potvrzuje i příhoda vyloučených členů VV Stanislava Humla, Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, kteří se vzepřeli praktikám Víta Bárty.

"V neděli 10. dubna v Otázkách Václava Moravce říká Vít Bárta, že jsem odvezl Kočí za Škárkou kamsi do lesů na Nymbursku," popisuje Huml, který pomáhal Škárkovi skrýt se před vedením strany poté, co vypověděl, jak dostával od Bárty peníze. Ale o tom, kam jej Huml odvezl, prý nikdo nevěděl.

"Neřekli jsme nikomu, kde spal. Dodržovali jsme všechna bezpečnostní opatření. Deset kilometrů před cílem jsme vypínali telefony, protože operátor pozná, přes který bod jste připojeni," říká Huml.

"Jarda si potřeboval zavolat. Ochranka jej vyvezla asi 10 kilometrů od místa, kde byl ubytován, a vyřídil několik hovorů. A pozor – tyto telefonáty se uskutečnily na Nymbursku. Odkud to Vít Bárta věděl?" ptá se Huml.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video