Neonacisté v hospodě

Neonacisté v hospodě - Policie hlídala neonacisty i v jedné z plzeńských restaurací. (19. ledna 2008) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Plzeň už nebude bránit neonacistům v pochodu, chce zajistit bezpečnost

  • 9
Plzeň v čele s primátorem Pavlem Rödlem už nebude žádným způsobem bránit neonacistům, aby 1. března prošli městem. Nechce opakovat postup, kterým primátor zakázal pochod ohlášený na 19. ledna. Hlavním úkolem radnice tak budou rozsáhlá bezpečnostní opatření.

"Bezpečnostní opatření budou obdobná jako v případě lednového pochodu. Do akce bude nasazeno na tisíc policistů," oznámil primátor Plzně Pavel Rödl.

Podle něj budou všechny odpovědné orgány akci sledovat, a pokud dojde k porušení zákona, jsou připraveny akci zrušit na místě.

Rödl zároveň oznámil, že město podá stížnost k Ústavnímu soudu, ve které chce napadnout rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten v souladu se závěry Krajského soudu rozhodl, že primátor akci pravicových radikálů v lednu zakázal neoprávněně. - více zde 

Plzeňský primátor navrhuje změnit zákon, který by městům prodloužil lhůtu na vyjádření k chystané akci a umožnil ji zakázat do pěti dnů před jejím konáním.

"To je podle mne nejdůležitější. Úřady by pak mohly lépe zakročit v případech, kdy se ukáže, že to, co je svoláno, bude zřejmě vypadat zcela jinak, než jak to bylo nahlášeno,“ uvedl primátor.

Návrhem novely zákona o shromažďování se budou tento čtvrtek zabývat i zastupitelé města. V případě jejich souhlasu se chce primátor obrátit na zákonodárce a zástupce krajů, aby úpravu zákona pomohli prosadit v parlamentu.

Předseda kontrolního výboru zastupitelů Plzně Milan Chovanec se domnívá, že sociální demokraté návrh primátora podpoří.

"Myslím, že obec by měla mít právo na svém území nepřipustit shromáždění, které jde proti jejím zájmům. Ale přísnější zákon samozřejmě nesmí být zneužitelný například proti politickým odpůrcům,“ sdělil Milan Chovanec.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video