Diskuze

Demotivační, reagují učitelé na pokles platů. Věří, že Balaš naplní slib vlády

V programovém prohlášení vlády se premiér Petr Fiala zavázal zajistit, aby brali učitelé 130 procent průměrné mzdy, naději ale vystřídalo zklamání. V příštím roce reálná hodnota výplat pedagogů klesne. Kantoři se sice upínají k roku 2024, kdy chce ministr školství slib naplnit, odbory ale upozorňují, že by do školství musel přijít velký balík peněz.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

Koukám, že diskuze je tu plná nejspíš závistivých dezolátů od Vrábela, kteří si neuvědomují, že učitelé jsou vysokoškoláci a je tedy nutné jejich plat poměřovat s vysokoškolskými profesemi. Nikoliv s Frantou ze skladu a nebo s Jardou z ochranky v supermarketu. Navíc mají docela zásadní odpovědnost (za naše děti - ručí např. i za jejich zdraví). Už teď je ve školství extrémní nedostatek učitelů notabene u nich drtivě převažuje důchodový a nebo předdůchodový věk. Právě proto, že vystudovaný učitel (vysokoškolák) se v pohodě uplatní jinde za vyšší plat. Tohle jsou statistiky, nikoliv plácání z demošky na Václaváku.

1 0
možnosti
ŠR

Ucitele, i když vaše práce není lehká, jsou i jine profese, které by take zasloužily přidání na platech a týká se to i některých vysokoškolských pozicí ve vyzkumu, kultuře, sociálních prací..a stale na to čekají. Je to více rozšířený problém a ne všude mají silné odbory, zdali vubec nějaké.

0 0
možnosti
IH

Měli by učitelům přidat. Ale za odváděnou práci. Naopak, když práci nevykonávají, měli by mít 60% mzdy, např. formou překážek, protože takhle to zcela standardně funguje naprosto ve všech oborech. Až na školství, kde berou plnou mzdu, i když žádnou práci neodvádí (a že toho volna je... a to nemluvě o pracovní době). Nebudou samozřejmě spokojení nikdy, ale kdyby si někdo dal práci a spočítal jejích průměrný příjem za ODPRACOVANOU hodinu, veškeré debaty o podhodnocených platech by mohly okamžitě skončit.

0 1
možnosti
PH

Další primitiv, který si myslí, že učitel si jde do práce v 8h, skončí ve dvě a má hafo placených prázdnin. Ach jo. Zkuste si, milá soudružko, položit otázku, proč je tedy u nás učitelů takový extrémní nedostatek, když je to taková práce snů...

1 0
možnosti
JM

Zrušit zbytečnou inkluzi, propustit asistenty pedagoga, protože s tupými dětmi nic nedokáže ani super asistent pedagoga. A bude dost peněz na důležitější věci.

1 0
možnosti
MK

Taková zajímavost.

Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách: median 48 800 kč

platový median (platová sféra): 40 135 kč

mzdový median (mzdová, podnikatelská sféra): 34 652 kč

Takže ve vztahu k platové sféře to je krásných 121 procent

Ve vztahu k podnikatelské sféře je to neuvěřitelných 141 procent

Data z ispv.cz, 1. pol. tohoto roku

Takže jestli bude ještě nějaký učitel remcat, že je podhodnocen (má údajně podprůměrný plat), tak nechť si dříve vylepší svůj všeobecný přehled a v duchu bude zpatovat svědomí, že jako učitel za moc nestojí, když si nedokáže ani on sám sehnat relevatní data a ještě by k tomu měl vést mládež.

7 1
možnosti
JK

J61a98n 90K33r13á71l

9. 11. 2022 0:36

Když se mají učitelé, i lékaři tak dobře, proč je jich nedostatek?

1 2
možnosti
ZR

U studentů možná...ale u ZŠ dětí? A co poruchy učení? Proč by měli být biti učitelé,kteří mají ve třídě děti s podprůměrným IQ, s poruchami učení dys apod? Každá třída je jinak složená.

1 0
možnosti
MK

Opravdu si myslíte, že na VŠ, zejména u pajdáků nejsou studenti s podprůměrným IQ?

U technických oborů je na VŠ zase větší procento dyslektiků a dysgrafiků, a to zejména proto, že dys není o inteligenci, nebo rozumové nedostačivosti.

5 1
možnosti
JR

Platy učitelů by se měly srovnávat s platy ostatních vysokoškolský vzdělaných zaměstnanců placených státem.

4 0
možnosti
MK

Odkdy jsou učitelé státní zaměstnanci. Nicméně Veřejná základka by mohla mít platy učitelů na úrovni řadových učitelů na veřejných vysokých školách. Lidé na VŠ si tímto rapidně polepší.

0 0
možnosti
ZR

Mají mít....ano, někdy v budoucnu....Teď to tak není. Viz text článku!

0 0
možnosti
MK

Proč? Udejte jediný důvod, proč by se plat učitelů měl kotovat 130 procenty průměru.

Dopředu hlásím, že podobně to mají soudci, nicméně nechcete práci učitele srovnávat se soudcem, že?

1 0
možnosti
PK

P12e20t40e82r 42K58l51e71i25n

8. 11. 2022 21:53

Je fascinující, jak nějaká profese a její ohodnocení může vyvolávat takové vášně jako je ta učitelská. Přitom většinu soudů, zejména těch kritických, vyslovují ti, kteří ji nikdy nevykonávali, nemají o jejím skutečném výkonu žádnou kvalifikovanou představu a jejich znalosti o ní vyplývají z faktu, že do školy jsme přeci chodili všichni. Jenže většina z nás také používá chemikálie, chodí k lékaři, létá letadlem a přesto nikdo se stejnou jistotou netvrdí, že rozumí práci chemiků, lékařů nebo pilotů a je schopna se vyjadřovat k jejich náročnosti a spravedlivosti ohodnocení...

2 4
možnosti
MK

Zajímavé je, že učitelé zase o jiných oborech kvalifikovanou představu mají. Spíše to ukazuje na velmi špatnou sebereflexi.

3 1
možnosti
JK

J68a21n 17K55a37v18a33n

8. 11. 2022 21:48

Ucim na CVUTu, vystudoval jsem strojarnu. Dostavam 25k.

2 2
možnosti
MK

Jako doktorand? To je trochu rozdíl.

3 1
možnosti