Diskuze

Velké srovnání platů politiků: čeští poslanci se mají lépe než němečtí

Po schválení nižší valorizace penzí se na politiky sesypala kritika. Zatímco důchodcům sebrali z plánovaného navýšení průměrně 1 010 korun, platy poslanců na začátku roku stouply o desetitisíce. Základní mzda řadového poslance je sice horší než v Německu, ale po zohlednění průměrné mzdy jsou čeští poslanci v lepší pozici než jejich němečtí kolegové. Podobně vychází srovnání i s Rakouskem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Tohle nemá už smysl ani komentovat. Zvláště, když se najde hodně našinců, kteří poslance ještě hájí s tím, že poslanecké mzdy nemají na rozpočet státu téměř žádný vliv.

0 0
možnosti
JS

Generální ředitel krachující Pošty Martin Elkán má měsíční pevný plat 315 tisíc korun a k tomu roční odměnu 2,310 milionu korun a tříletou odměnu 5,775 milionu korun. By mne zajímalo srovnání s ředitelem prosperující rakouské nebo německé pošty;-).

4 0
možnosti
JL

Za ty prachy bych dovedl "na buben" i ČEZ ;-D

0 0
možnosti
VP

To chce zavést pravidlo, že veškeré změny odměňování poslanců budou platit vždy až pro novou sněmovnu po dalších volbách. Tak jako to má poslední, 27. dodatek ústavy USA.

2 0
možnosti
JS

Je úplně jedno kolik politici "berou", zásadní je nastavení (efektivita) státní správy, míra korupčního prostředí a transparentnost procesů s tím spojených. Dokud bude při volbách hlavní "stranická příslušnost", stejně jako v dalších oblastech výkonu státní správy, budou "vedlejší příjmy z odklánění" stále násobkem těch oficiálních.

2 0
možnosti
MK

To je zas blábol clanek, ok základ máj o celých 0.2x vyšší k průměru než v Německu jen životní úroveň průměrného Němce a Čecha je obrovský rozdíl ale především základní plat není vůbec směrodatný, je potřeba srovnávat průměrné příjmy jako celek jinak se totiž k rozumnému porovnání prostě nedohrabeme a protože to Mafra "neudělala" tak si troufám tvrdit že naše poslance kromě Balkánu valcujou v Evropě vsichni

0 9
možnosti
Foto

mohli by se mít líp, o tom žádná, ale nechtějí si to u nás s lidmi rozházet

1 0
možnosti
OS

Tak dle toho grafu vypadá, že je vše celkem v pořádku. A bavili bychom se jen o nějakých pár desetinkách. teda pokud nebudeme cherrypickovat Německo a Rakousko:o) Trochu divná novinařina, i když co čekat od Idnesu.

0 0
možnosti
Foto

se mám taky líp než němec a to je dobře, poslanci bych přál, aby se měl ještě líp než já, ale to asi není možný

0 0
možnosti
Foto

musí za nimi stát výsledky

1 0
možnosti
DH

Pokud se budou funkci věnovat naplno a odvádět dobrou práci, ať mají klidně dvonásobek. Bohužel za to co předvádějí je to předražená bída.

12 0
možnosti
Foto

když budou dělat jako Němci, ať mají klidně i víc

0 0
možnosti
Foto

A chce si to přiznat, že ty samé platy berou i opoziční politici a i ti co nejvíc qičí ;)

1 10
možnosti
VS

Chce to přiznat, že ti ale navrhli úplné zmrazení, s čímž nesouhlasí 5kolka.

9 2
možnosti
OU
VS

Problem je, co za ten plat odvádí za práci.

1 0
možnosti