Pithart podal přihlášku do lidové strany

- Místopředseda Senátu a jeho bývalý šéf Petr Pithart už požádal o členství v KDU-ČSL. Přihlášku do lidové strany podal tento týden oblastní organizaci KDU-ČSL v Praze 1, řekla dnes předsedkyně této organizace Ludmila Němcová a dodala, že o přijetí Pitharta by měla rozhodnout členská schůze nejpozději v prvním dubnovém týdnu.
Němcová nevyloučila, že se při přijímání Pitharta objeví dotazy na jeho předchozí členství v několika stranách. Na druhou stranu předpokládá, že pro jeho přijetí bude hovořit to, že už několik let "postupuje v intencích" lidové strany.
Pithart byl v roce 1996 zvolen do Senátu za KDU-ČSL a do Senátu ho zvolili voliči Chrudimska. V minulosti byl ovšem již členem KSČ, Občanského fóra, Občanského hnutí a Svobodných demokratů. Se vstupem do lidové strany váhal více než dva roky.
Němcová vyloučila, že by se Pithart mohl hned ucházet o některou ze stranických funkcí. Stanovy KDU-ČSL totiž naznačují, že nově přijatý člen by neměl minimálně první rok kandidovat na žádnou stranickou funkci, a pražská organizace na dodržení tohoto ustanovení trvá.
Loni v prosinci Pithart svůj úmysl rozšířit řady křesťanských demokratů zdůvodnil mimo jiné "impozantní proměnou" lidové strany po roce 1989 pod vedením Josefa Luxe. Ten dokázal podle Pitharta zbavit stranu nálepky organizace katolických laiků i propojení s někdejší komunistickou Národní frontou.
Právě Lux vyzval Pitharta už před senátními volbami v roce 1996, aby přijal kandidaturu za KDU-ČSL. Myšlenka, že vstoupí do lidové strany, napadla Pitharta podle jeho slov již v době vstupu do horní komory parlamentu. "Ovšem po mém zvolení předsedou Senátu mi to nepřipadalo vhodné," vysvětloval před nedávnem Pithart.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video