(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Stát by měl za nelegální billboardy vymáhat 40 milionů, vyzvali Piráti Ťoka

  • 30
Ministerstvo dopravy ČR by mělo na majitele billboardů podat žalobu pro nedovolené obohacení. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek uvedli zástupci Pirátů, kteří si nechali zpracovat přehled nelegálních billboardů na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Objevily i billboardy, které vznikly v době, kdy to již zákon zakazoval.

„Pirátský analytický tým zmapoval nelegální billboardy umístěné u dálnice D1 směrem z Prahy do Brna a zpět. Díky fotodokumentaci můžeme prokázat, že nedošlo k jejich úplnému odstranění ani po více než ročním zákazu zřizování a provozování jakýchkoliv reklamních zařízení v blízkosti dálnic,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Fotodokumentaci všech 150 nelegálních billboardů z dálnice má strana během dnešního dne doručit na ministerstvo dopravy. „Očekáváme od ministra Ťoka rázné kroky,“ dodal Michálek. Strana úřadu doporučila, aby podala na provozovatele reklamních zařízení žalobu pro bezdůvodné obohacení. To strana spočítala na 40 milionů korun. 

„Z toho, co zatím o iniciativě Pirátů víme, je evidentní, že vycházejí z neznalosti nebo nepochopení zákona. Zákon ani zdaleka nenařizuje odstranění všech billboardů. Legální nadále zůstávají například uvnitř obcí, v takzvaném souvisle zastavěném území, a také pokud byly povoleny podle stavebního zákona,“ reagovala pro iDNES.cz tisková mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. 

Billboardy využívaly i politické strany

Piráti také uvedli, že nelegální zařízení u dálnic využívají i některé politické strany, včetně vládní ANO. „Budeme požadovat po ministru dopravy, aby konečně hájil zájmy českého státu, a nikoli zájmy strany ANO,“ dodal Michálek. Další politickou stranou, která nelegální poutače využívala, je podle něj ODS.

Poslanec a místopředseda Podvýboru pro dopravu Pirátů Ondřej Polanský uvedl, že nelegální billboardy nejenže velice pomalu mizí z českých dálnic, ale dokonce jsou i nově instalovány.

„K instalaci nových reklamních zařízení na nové mosty, které byly postaveny v rámci modernizace dálnice D1, došlo například na mostě s kódovým označením D1-039 u obce Ostředek (rok 2016) či na mostě v úseku dálnice Loket-Hořice,“ uvedl. 

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Silničáři před rokem napočítali zhruba 3000 nelegálních poutačů. Podle parlamentní strany ovšem na začátku stále zůstávalo u dálnic zhruba 600 nelegálních poutačů, další stovky u silnic první třídy.

„Je třeba zdůraznit, že drtivá většina billboardů od dálnic již byla odstraněna, u zbývajících probíhá postupně správní řízení, které je díky obstrukcím některých vlastníků poměrně zdlouhavé. K dnešnímu dni bylo odstraněno z okolí dálnic a silnic I. tříd 1656 nelegálních reklam. Podél dálnic je pryč 901 billboardů, na silnicích I. třídy 755,“ uvedla Rezková. 

Ministerstvo i krajské úřady se hájí tím, že musí nejprve majitelům nelegálního poutače doručit výzvu k jeho odstranění. To je podle nich problém, protože u některých firem je složité dohledat jejich zástupce a sídlo.

Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy stát může odstranit nelegální billboardy až po uplynutí lhůty, které musí ze zákona provozovatelům poskytnout. Ředitelství silnic a dálnic tak zatím odmontovalo kolem stovky poutačů. Náklady na tyto práce bude stát vymáhat po majitelích nosičů.

„Pravidla jsou jasná a srozumitelná, nicméně přesto se někteří provozovatelé snaží tento zákon obcházet různými kličkami. Ministerstvo dopravy se musí probudit z nečinnosti a proti této billboardové svévoli zakročit,“ dodal Polanský. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video