Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka v diskusním pořadu Rozstřel....

Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka v diskusním pořadu Rozstřel. (18. října 2017) | foto: Petr Topič, MAFRA

Není morální místo osmdesátníků očkovat starosty, míní lékař Petr Šonka

  • 64
Vakcíny mají praktičtí lékaři stále nedostatek, řekl Rádiu Impuls předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Situace v Česku je podle něj lepší než před měsícem, systematickou distribuci vakcínu stát ale ještě nezařídil. Kritizoval také očkování starostů a vedení Pardubického kraje, přestože vakcíny ještě nedostali prioritní pacienti.

„Situace je lepší než před měsícem, ale není ani zdaleka tak dobrá, jako bychom si přáli a jak by potřebovali ohrožení pacienti“ uvedl hned na začátek Šonka. Distribuci vakcín stále podle něj provází komplikace. 

Očkování podle předsedy sdružení probíhá příliš pomalu. „Já jsem byl jeden z pěti šťastných lékařů, kteří v tomto týdnu dostali zásoby vakcín. Je nás tady přes 200 lékařů, kteří by rádi očkovali,“ řekl. 

Nechte nás očkovat, napsali hejtmanovi rozzlobení praktičtí lékaři

Petr Šonka také ve vysílání podpořil otevřený dopis lékařky Kateřiny Nechvátalové, který kritizuje nesystematičnost distribuce vakcíny, její nedostatek a také přednostní očkování starostů a dalších členů managementu Pardubického kraje. Region je totiž v proočkovanosti třetí nejslabší v Česku.

„Pan hejtman zcela nepokrytě očkuje profesní skupiny, které vůbec nejsou zahrnuty v očkovací strategii,“ uvedl Šonka. Zpochybnil i argumentaci hejtmana Martina Netolického o vytvoření kolektivní imunity zaměstnanců komunálních služeb. Organizaci zdravotnictví by měl podle Šonky nechat Netolický epidemiologům.

„Připadá mi amorální neočkovat osmdesátníky, nechat je na holičkách a přitom očkovat skupiny, pro které se rozhodne pan hejtman,“ uvedl. Šonka by zároveň od Netolického, jako právníka, očekával, že bude ctít pravidla. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video