ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Pavel a Zima pod palbou hackerů. Jejich weby byly těžko dostupné

  • 273
Webové stránky prezidentských kandidátů Petra Pavla a Tomáše Zimy byly v pátek dopoledne těžko dostupné. Podle Pavlova týmu jde o práci ruské hackerské skupiny NoName057, s informací se odvolává na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

„Volební web generála Pavla je od pátečních ranních hodin pod silným hackerským útokem. Některým uživatelům se proto nenačítá,“ informovala dopoledne mluvčí prezidentského kandidáta Eva Hromádková.

Podle provozovatele webu je tento útok veden z různých IP adres napříč Evropou. Aktuálně je stránka v provozu, ale protože útoky hackerů stále pokračují, uživatelé se mohou potýkat s výpadky.

Stejný útok zaznamenal i tým dalšího kandidáta Tomáše Zimy. „Podobná situace nastala již ve středu, nyní se však jedná o větší útok. Na zprovoznění webu se pracuje,“ sdělil spolupracovník Zimy Karel Křivan.

Oba weby jsou pod takzvaným DDoS útokem, jehož cílem je weby znefunkčnit a znepřístupnit ostatním uživatelům; může k tomu dojít zahlcením obrovským množstvím požadavků či využitím nějaké chyby, která sice útočníkovi neumožní službu ovládnout, ale umožní ji vyřadit z provozu.

„Právě jsme zjistili, že na vojenském cvičišti Libavá v České republice bude brzy cvičeno 4000 ukrajinských vojáků. Zároveň na konci roku 2022 již první skupina ukrowarriorů tento proces dokončila. Je zřejmé, že ruské úřady takové praktiky na území Evropské unie důrazně odsuzují. V Česku se navíc brzy budou konat prezidentské volby a my se jich rozhodli ‚zúčastnit‘“ uvádí hackerská skupina NoName057 na svém účtu na Telegramu.

Ruská hackerská skupina NoName057 vznikla krátce po vypuknutí konfliktu na Ukrajině v březnu 2022. Zaměřuje se především na útoky na politická uskupení, vládní weby, ale také na telekomunikační prvky a dopravu v Evropě. Prvním z výraznějších útoků bylo částečné znefunkčnění webu polské vlády v prosinci minulého roku, ale také na dánský finanční sektor.

„V souvislosti s prezidentskými volbami evidujeme řadu DDoS útoků cílících na dostupnost webových stránek. S napadenými spolupracujeme. Bližší podrobnosti k aktuálním probíhajícím útokům nebudeme sdělovat,“ uvedl Marek Vala z Národního úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video