Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojna má špatnou pověst, pomohlo by usnadnit dobrovolný výcvik, navrhl Pavel

  10:32
Obnovovat v Česku povinnou vojenskou službu není podle prezidenta Petra Pavla dobrý nápad. Má podle něj špatnou pověst. „Pro mnoho mužů to byly ztracené dva roky života. Tato představa přežívá v myslích lidí dodnes,“ řekl v rozhovoru pro Blesk. Komentoval také francouzské návrhy na vyslání vojáků na Ukrajinu nebo proč neudělil žádné milosti za prodej drog.

Prezident Petr Pavel (13. března 2024) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

„Měli bychom podporovat Ukrajinu v tom, aby uchránila maximum ze svého území, a paralelně s tím vytvářet ve spojení s našimi spojenci tlak na to, aby znesvářené strany usedly k jednacímu stolu. To by mělo běžet zároveň. Ale nemůžeme říkat lidem, že mír bude jenom tehdy, když prostě přestaneme dodávat zbraně Ukrajině. Takhle to rozhodně není,“ upozornil Pavel v pořadu Hráči na Blesk.cz, kde hovořil i o nedávném výroku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Ten na začátku března prohlásil, že „již neexistují žádné červené linie a Paříž by mohla poslat vojáky na Ukrajinu v případě, kdyby Rusové postoupili směrem na Kyjev a Oděsu.“

Vojáky bychom mohli vyslat, pokud Rusko postoupí až ke Kyjevu, naznačil Macron

„Nejsem obeznámen s tím, co měl Macron na mysli pozemními operacemi. Můžeme vést vážnou debatu o možném výcviku na území Ukrajiny, případně údržby nebo oprav techniky na Ukrajině. Macronova slova ale vnímám jako vzkaz Rusku, že Francie je připravena hájit zájmy své demokracie i jinými nástroji. Neviděl bych to zatím ale jako blíže specifikovaný plán, protože se spojenci zatím nebylo nic takového konzultováno,“ řekl Pavel pro Blesk.cz.

„Přímé zapojení vojáků Aliance do bojů by platilo jen v případě článku 5, který se vztahuje pouze na členy NATO. Ukrajina ale není členem, a proto jej na ni nemůžeme aplikovat. Pokud nedojde k přímému napadení jednoho z členů NATO, tak nemůže dojít ani k legitimnímu nasazení vojáků České republiky,“ vysvětlil český prezident.

Povinná vojenská služba není řešení

Již na začátku února také Pavel spolu s ministryní obrany Janou Černochovou ujistili občany, že se nechystá obnovení odvodů a zavedení povinné vojenské služby. V posledním rozhovoru pro Blesk.cz Pavel dodal, že návrat k povinné vojenské základní službě tak, jak ji Češi znali, nepovažuje za řešení.

„Ono to může fungovat v zemích s jinou tradicí, ale ne u nás. Já spíš vidím cestu v tom, jak zprostředkovat lidem, kteří o to mají zájem, možnost výcviku, alespoň toho základního,“ dodal Pavel. Navíc podle něj máme možnost podporovat mnohé odbornosti jako obsluhu dronů nebo spojovacích prostředků. To je podle Pavla mnohem smysluplnější, než plošné zavedení povinné vojenské služby.

26. února 2024

Vojenská základní služba podle Pavla nemá v Česku dobrou pověst. „Pro mnoho mužů to byly ztracené dva roky života. Tato představa přežívá v myslích lidí dodnes. Pokud by však služba byla na základě dobrovolnosti, a stát v tom půjde lidem naproti ve spojení s benefity, to je pro nás mnohem přijatelnější,“ dodal český prezident.

„Co se týká administrativních odvodů, ty tu měly být už od doby našeho přechodu na plně profesionální armádu. Dnes ten administrativní úkon neprobíhá, a stát tak nemá představu, s jakými lidskými zdroji může pro obranu státu počítat. Přitom máme stále v platnosti branný zákon, který všem občanům ve věku 18-60 let ukládá povinnost podílet se na obraně státu. Stát ale pro případnou mobilizaci nemá žádné údaje těch lidí,“ řekl Pavel.

Práce paní Filipi si vážím

V rozhovoru pro Blesk.cz se český prezident vyjádřil i ke končícím velvyslancům v Moskvě, ale také v Sýrii. Právě tam skončila po 13 letech ve funkci Eva Filipi. Jako jedna z mála západních diplomatů zůstala v zemi i za občanské války. Filipi však později uvedla, že se jí od ministra zahraničí ani od prezidenta nedostalo žádného poděkování.

„Nebylo zvykem, že by prezident děkoval jednotlivým velvyslancům za dobu jejich služby. Já si její práce velmi vážím, jednu dobu byla pojítkem pro spojence. Proč k tomu uznání nedošlo ze strany ministra zahraničí, to nevím. Já jí ho vyjadřuji tímto způsobem,“ podotkl Pavel.

V Moskvě končí český velvyslanec. Jeho místo bude neobsazené

V Moskvě pak Pavel chce plnohodnotné zastoupení, ale zároveň z toho nechce dělat „obchod“. „Nechceme dělat ústupky jenom proto, že nám bude schválen velvyslance v Moskvě. Má smysl na tom pracovat. Bude ale záležet, jak k tomu přistoupí Rusko. Jestli se bude částečně snažit vrátit k normám běžným mezinárodním vztahům,“ řekl Pavel a dodal, že je potřeba najít ten správný čas.

Amnestie neslouží k vyprázdnění věznic

Na závěr rozhovoru pro Blesk.cz padla otázka i na složitou situaci v českých věznicích, které jsou dlouhodobě přeplněné. „Amnestie nemůže sloužit jako nástroj k vyprázdnění věznic. Takhle to Ústava určitě nezamýšlela,“ uvedl český prezident. „Bez vazby na úpravu trestního řádu a sazebníku o ničem plošném neuvažuji,“ doplnil Pavel.

Stovky žádostí o milost chodí na Hrad v souvislosti s měkkými drogami. K 15. březnu jich Pavel obdržel 410. Žádné ale nevyhověl. „Pokud dostanete žádost o milost od člověka, který prodal desítky kilogramů drog a získal za to značné finanční prostředky, tak to není důvod k udělení amnestie. To bychom popřeli její smysl,“ vysvětlil své konání český prezident.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...