Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podmínky a pokuty. Expremiér Nečas s manželkou dostali trest za trafiky

  7:00aktualizováno  15:48
Expremiér Petr Nečas (ODS) dostal v úterý u soudu trest v kauze trafik pro poslance ODS. Senát mu uložil 2,5 roku vězení se čtyřletou podmínkou. Jeho manželku Janu Nečasovou potrestal dvěma lety vězení se čtyřletou zkušební dobou a desetiletým zákazem činnosti ve státní správě, manželé také společně zaplatí 1,3 milionu korun. Vinu odmítají. Verdikt není pravomocný, obhájci si ponechali lhůtu pro odvolání.
Pokračuje projednávání v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. Bývalému...

Pokračuje projednávání v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. Bývalému premiérovi Petrovi Nečasovi (ODS) hrozí podmíněný trest 2,5 roku a peněžitý trest ve výši pěti set tisíc korun. (13. června 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Poslednímu obžalovanému bývalému náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi, který se měl podplácení také spoluúčastnit, soud uložil dva roky vězení s podmínkou na dva roky a peněžitý trest ve výši 300 tisíc korun. Za podplácení jim hrozilo až šest let vězení.

K jednání se z obžalovaných dostavil jen Nečas, který ale před čtením rozsudku se z jednání omluvil. Na čtení rozsudku tedy chyběl. Ten při příchodu na soud působil ztrápeně, při jednání se vesměs díval jen do stolu. Jeho manželka i Boček se z projednávání omluvili.

„Tento případ není pouze případem selhání nejvyšších politiků, ale i soudní moci. Obžaloba byla podána v roce 2016 a teprve teď vyhlašujeme rozsudek. Samotná fáze projednávání v jednací síni mohla být skončená v rámci několika měsíců,“ uvedla při odůvodnění rozsudku, které trvalo více než hodinu, soudkyně Anežka Pudilová.

Advokát Nečase Adam Černý se rovnou u soudu odvolal, zbytek obhájců i státní zástupce Rostislav Bajger si ponechali lhůtu na odvolání. „Trest mi přijde velmi přísný. Balíček stabilizoval veřejné finance a nikoho nepoškodil,“ řekl Černý po jednání.

„Zaskočilo mě, že státní zástupce kategorizuje svědky jako nevěrohodné a nepodstatné. Ani jeden svědek nepodpořil verzi obžaloby,“ uvedl k pondělní závěrečné řeči státního zástupce Nečas.

Trojice je stíhána pro podplácení, za což hrozí až šestileté tresty vězení, všichni vinu odmítají. Nečasovi navrhl státní zástupce uložit souhrnný trest. Bývalý premiér totiž již pravomocně dostal roční podmínku a peněžitý trest ve výši sto tisíc korun za lživou výpověď ve prospěch manželky v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Vyšší trest mu žalobce navrhl i proto, že byl podle něj hlavním pachatelem trestné činnosti.

Nečas kvůli ženě lhal. Soud potvrdil prvnímu odsouzenému expremiérovi podmínku

Obžaloba v kauze trafik pro poslance ODS tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Podle Nečase mu šlo jen o politickou shodu o schválení balíčku, ODS měla vystupovat navenek jednotně a šlo o vnitrostranický kompromis. Prý chtěl, aby poslanci hlasovali se svými spolustraníky, nikoli, aby odešli. Podle něj nikdo rezignace výměnou za funkce nepožadoval.

„Neexistuje jeden jediný důkaz, který by dokázal vytvořit souvislost poslaneckých rezignací s nabízením nějakých pozic. Ani na odposleších, které trvaly čtyři měsíce, to nikde nepadlo,“ řekl Nečas.

Žalobce chce trestat Nečasovy za trafiky pro poslance ODS podmínkami a pokutami

Stabilizační balíček byl podle něj pozitivní pro zemi. „Postupoval jsem ve prospěch společnosti, státu a občanům. Balíček byl potřeba. Mohl jsem se na to úplně vykašlat a nechat ho stát v procedurách,“ podotkl bývalý premiér.

„Tohle je případ, kdy je člověk kriminalizován za politické rozhodnutí. Takové věci se stále dějí. Lze doložit z otevřených zdrojů, že stejné věci, jako je popsaná v obžalobě, se staly předtím i poté, případy, kdy za příslib nějaké funkce nějak hlasovali. Jsem nevinný,“ uvedl Nečas.

Petr Nečas (ODS) je prvním pravomocně odsouzeným expremiérem ČR v trestní kauze:

  • Odvolací soud letos v květnu potvrdil, že Nečas dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové). Nečasovi potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Nečas trvá na tom, že hovořil pravdu.
  • Dnes prvoinstanční soud uložil Nečasovi dvouapůlletou podmínku a peněžitý trest ve výši milion korun v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. Jeho manželka a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostali dvouleté podmíněné tresty a mají zaplatit 300.000. Verdikt není pravomocný, trojice vinu odmítá. Za podplacení jim hrozilo až šestileté vězení.

Zdroj: ČTK

Obvodní soud pro Prahu 1 se případem zabýval již podruhé. Poprvé trojici zprostil obžaloby, verdikt ale následně zrušil odvolací senát. Podle Tomana se státnímu zástupci ani tentokrát při dokazování nepodařilo dokázat, že by jeho klient se účastnil podplácení.

„Děj se podle mého názoru neodehrál. Státnímu zastupitelství se jen podařilo dokázat, že se stala jednání mezi Nečasem a Petrem Tluchořem a že schůzky zajišťoval Roman Boček s Nečasovou. Jedno jednání bylo o balíčku,“ podotkl Bočkův obhájce Petr Toman ve své závěrečné řeči.

Podle něj bylo schvalování daňového balíčku a jeho neodsouhlasení byl pro tři zmíněné poslance nástroj, jak se zbavit Petra Nečase z funkcí premiéra a předsedy ODS.

Odposlechy jsou podle obhájců nezákonné

Toman zpochybnil i některé z důkazů, které u soudu při hlavním líčení byly projednávány. Vadí mu především policejní odposlechy, které byly podle něj pořízeny nezákonně. „Soud bude rozhodovat na základě nezákonných důkazů, které ale byly soudně povoleny. Já s tímto rozhodnutím nesouhlasím,“ podotkl Toman.

Ostatně při prvním projednávání tehdejší soudkyně Helena Králová záznamy pořízených odposlechů odmítla jako důkaz připustit a přihlížet k nim. Králová trojici zprostila viny, její rozsudek ale zrušil pražský městský soud a jednání se tak vrátilo na Obvodní soud pro Prahu 1 jedna. Nynější senát soudkyně Anežky Pudilové odposlechy při jednání vyslechl.

Podle Tomana nebyla nenaplněna skutková podstata trestného činu podplácení kvůli formě údajného úplatku.

„Podle zákona je to neoprávněná výhoda, ať už peníze nebo třeba funkce. Ale když je ně to právní nárok, tak to nemůže být úplatek. Poslanci získali pracovní místo po opuštění předchozího. To není úplatek, právo na práci máme všichni,“ konstatoval Toman.

Premiér Nečas nám trafiky nenabízel, uvedli před soudem exposlanci ODS

Navrhl zproštění viny pro svého klienta. Podle něj jsou všichni tři obžalování už dostatečně potrestáni. „Obžalovaní mají zkažený osobní i profesní život, jsou prakticky nezaměstnatelní. Soud se táhne už deset let,“ ukončil svou závěrečnou řeč Toman.

Nečasův advokát Černý kritizoval celou obžalobu. Podle něj je vágní a neuvádí konkrétní důkazy k tvrzením. Také připomněl nezákonnost odposlechů.

„Dozvěděli jsme se ale nové skutečnosti při hlavním líčení. Žádný z poslanců nebyl kontaktován. Nikdo nesondoval, jak bude který poslanec hlasovat ohledně balíčku,“ obhajoval svého klienta Černý.

Podle něj také nevznikla škoda. „Je to škodlivý následek, když poslanci rezignují? Utrpěl tím rozhodnutím někdo? Že je nahradili jiní poslanci? Nevidím škodlivý následek. Balíček byl potřeba, pokud se tím stabilizovaly veřejné finance,“ podotkl Černý. I on žádal o zproštění viny.

Advokáti chtějí zproštění viny

V pondělí závěrečné řeči pronesl pouze státní zástupce a obhájce Nečasové Eduard Bruna. Ten považoval trest za moc vysoký, jeho klientka prý jen předávala informace mezi politiky a navrhl ji osvobodit či přehodnotit čin na pomoc k trestnému činu.

Zásah policie na úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst, který se odehrál v noci na 13. června 2013, vedl k pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z čela ODS.

Nečasová se původně u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Toto stíhání však soud zastavil, protože je již promlčené. V květnu byl Nečas odsouzený za dvě křivé výpovědi v případu zneužití Vojenského zpravodajství ve prospěch své manželky.

Milost pro Nečasovou. Žije řádně, zdůvodnil Hrad. Prasárna, zuří Šlachta

Nečasová, která byla tehdy jeho milenkou, nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil.

Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním, tedy desetiletým zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: prominul jí zbytek zkušební doby.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...